Гледайте „Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по Нова

Две трагични истории ще разкажат журналистите Даниела Тренчева и Елена Чопакова е предаването „Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по Нова.

Елена Чопакова  ще покаже трагедията с кораба „Илинден” от малко по-различен ъгъл. Преди пет години петнайсет българи се удавиха в тихите, но дълбоки води на Охридското езеро. Потъването на кораба „Илинден“ е типична балканска история - за далаверата да качиш повече хора, отколкото е безопасно и за сляпата балканска Темида, която натопи бедняка, отървавайки големите риби. Преди пет години журналисти, политици и зрители брояха жертвите.  „Днес, години след инцидента и на стотици километри от Охридското езеро, изплуват много по-грозни картини от архивните кадри на удавниците от „Илинден“. Може и да не ви се вярва, но някои от оцелелите се чувстват виновни, че са оживели. А може би по-лесно ще повярвате, че някои от близките на жертвите не желаят оцелелите на годишнините и къде в прав текст, къде завоалирано питат защо техните близки са се удавили, а чуждите са се спасили. Тази история трябваше да е история за късмета да не си удавник и съдбата да си спасител. Разбрахме, че единственото по-лошо от това да се удавиш в езеро, е да се удавиш в озлобление.”, разказва Елена Чопакова

На 19 август таи година две жени се качват в асансьор. Едната – Цветелина – никога не излиза от там. Втората – Мария – излиза от кома след серия животоспасяващи операции. Тази събота в „Ничия земя” Даниела Тренчева представя първите свидетелски показания на оцелялата от асансьора-убиец.

Гледайте историите в „Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по Нова.