И тази година жители на квартала и минувачи ще бъдат въвлечени в поредица от културни събития

От 19-и до 21-ви септември ще се проведе третото издание на Фестивала за изкуство в публичното пространство Западен парк”, организиран от Асоциация „Информбюро” и Столичната община.

 

И тази година жители на квартала, случайни минувачи и любители на изкуството ще бъдат въвлечени в поредица от вълнуващи културни събития, представящи най-интересното отвизуалните изкуства, музиката, театъра и съвременния танц.

 

Какъв дух ще открием на фестивала, специално за NovaNews.bg разкри Галина Димитрова -Димова. 

 


Галина е куратор и организатор на проекти в сферата на изкуство, култура и образование. Завършва специалност Изкуствознание на Националната художествена академия през 1999 г. Областите, в които главно работи, са изкуство в публично пространство, дигитални изкуства и социо-културни проекти. Куратор и организатор е на фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк" и съкуратор и организатор на DA Fest, международен фестивал за дигитални изкуства на Националната художествена академия, София. Реализира редица кураторски проекти с български и чуждестранни артисти, организира проекти и събития в сферата на съвременното изкуство и култура, обучител по програми за подкрепа на дебютни артисти, съавтор на документални и експериментални филми.

 

 

С различен дух ли е културата на фестивала „Западен парк”?

Галина Димова: Да, това е събитие, която се стреми да сближи хората, да предложи среща с изкуството и удоволствието да съпреживеят заедно с други хора вдъхновяващи и извисяващи духа мигове.

 

Фестивалът за изкуство в публично пространство „Западен парк” „обхваща” кварталите „Западен парк”, „Люлин”, „Факултета”, „Красна поляна”, „Захарна фабрика” и „Гевгелийски”. Какво е лицето на изкуството в тези места?

Галина Димова: Трудно ми е да направя едно такова обобщение, тъй като самата аз не познавам добре културния живот на тези места. Знам, че подобно на повечето квартали в София в тях се развива активна любителска творческа дейност в читалищата. Това, което съм забелязала е, че има силно присъствие на уличното изкуство, главно графити.

 

Иначе лицето на самия парк са скулптурите от времето на соца, голяма част от които са вандализирани. Неслучайно те станаха част от визията на фестивала, тъй като носят много ярко белега на отношение към публичното изкуство.

 

Също така в кварталите около парка се наблюдава много интересен феномен - начинът, по който живущите в тези райони са оформили междублоковото пространство, където са вложили много оригинални идеи и творческа енергия. Струва си човек да отдели малко време да се разходи из „Захарна фабрика” и „Гевгелийски”, за да види тези интересни и самобитни решения за облагородяване на градската среда.

 

Какъв вкус за култура имат жителите на периферните райони на София?

Галина Димова: Като райони, в които не са случват много събития от сферата на съвременни изкуства, хората имат силно любопитство и желание да видят, да се докоснат и да участват в събитията от програмата на фестивала.

 

Мисля, че с двете издания, които реализирахме досега създадохме това желание за среща с изкуството и очакване то да продължи да се случва на това място. 

 

С какво ще провокирате живеещите в центъра или в източните и южни квартали на столицата да видят какво се случва в западните райони на София?
Галина Димова:
С богата и разнообразна програма на фестивала, която може да предложи по-нещо интересно за всеки посетител. Още повече, „Западен парк” е много приятно място за отдих и разходки, а ние добавяме към това участие в творчески работилници, повечето от които са на екологична тематика, инсталации, хората могат да видят по време на разходката си парка, и не на последно място интересни театрални, танцови и музикални пърформанси за малки и големи.

 

С какво фестивалът „Западен парк” е различен от останалите арт фестивали, които се случват на открито?

Галина Димова: С това, че той е съобразен с хората и мястото, което неслучайно е и мотото на фествала. Ние не просто селектираме интересни проекти на съвременни артисти, а по-скоро ги провокираме те да измислят и предложат нещо, което е характерно за това пространство и да бъде интересно за хората, които живеят там.

 

Кога, как и защо ви хрумна идеята за този фестивал?

Галина Димова: Идеята за този фестивал се зароди преди около 5 години, когато по лични причини започнах да посещавам тези райони на София и си дадох сметка, че макар да са едни от най-големите големите и гъсто населени жилищни квартали на столицата, там не се случват много събития, които да предложат на хората среща с изкуството. Тъй като моята кураторска практика е свързана много тясно с изкуство в публично пространство, реших, че този формат на фестивал в парка е много подходящ за тази цел. За щастие намерих интерес и подкрепа от колегите ми от фондация Credo Bonum и администрацията на Столичната община и така се даде шанс този фестивал да започне през 2012 г. Няма да навлизам в подробности колко трудна бе неговата реализация и с какви предизвикателства се сблъска той през последните три години, защото за мен е по-важно, че той се появи на бял свят и продължава да се случва. Вярвам, че и смяната на организатора на фестивала в лицето на Асоциация Информбюро ще донесе нови възможности и ползи за събитието.

 

Има ли нещо, което обединява всички събития от програмата на фестивала?

Галина Димова: Да, както казах и преди малко, всички те са съобразени с хората и мястото, а за да се осъществи този контакт с хората, който е най-важен за нас, ние подбираме проекти, които отправят посланията си на достъпен език, предлагат активно включване на посетителите и споделяне на творчески заряд и идеи.

 

Кое от тях не трябва да се изпуска?

Галина Димова: Труден въпрос. Като селекционер на програмата бих казала - всичко, но нека всеки си избере онова, което подхожда най-много на неговите интереси и вкус.

 

Автор: Галя Станева