Популяризирането на социални проблеми пред общността е една от основните цели на сдружение "Щипка"

Популяризирането на социални проблеми пред общността е една от основните цели на сдружение "Щипка". Посредством вдъхновяващи инициативи и хванали изкуството за ръка, те искат да провокират ТЕБ и да те накарат да се замислиш. Новият им мащабен проект "Хексагон" (името не е избрано случайно - клетката в пчелния кошер е във формата на хексагон - бел. авт.) стартира от днес, 19-и септември до 21-ви септември включително, в най-големия столичен парк - Западен парк, като част от програмата на Фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк". "Хексагон" алармира - да спасим пчелите, защото скоро след това ще ги последваме и ние, хората. Повече за важните теми и за проблемите, които трябва да защитем на видно място в съзнанието си, разказва Петя Чалъкова.

 

Кои са сдружение „Щипка” и какво ги вълнува?

Екипът на сдружение „Щипка” се вълнува от това да обръща нещата в положителна посока и да дава гласност на значими, понякога макар и малки, социални проблеми. Членовете на сдружението вярват, че с общи усилия промяната е възможна, стига да е основана на добра воля и съпричастност. Нашият подход позволява на всеки да открие своята кауза или кампания, която да подкрепя и да бъде активна и значима част от решението на социалните проблеми, както и колкото може.

 

В края на седмицата ще видим проекта ви „Хексагон” в рамките на Фестивала "Западен парк". Разкажете ни повече за него – как се роди идеята, колко време го подготвяхте и защо е толкова важен?

За проблема с медоносните пчели и тяхното тревожно намаляване в световен мащаб се сблъскахме преди около три години. Интересно е, че има доста голяма разлика в неговия социален отзвук в страните от Европа и отвъд Океана. Има един термин „синдром на празния кошер”, който е успял да придобие обществена и медийна популярност. Именно през неговото използване обществото чува все повече за наблюдаваните тенденции при пчелните семейства на медоносните пчели. По темата вече има изписано и изговорено много, но на нас ни се стори, че въпреки това, проблемът остава някак все в ресора на самите пчели, производителите на мед и пчелни продукти и не засяга чак толкова пряко обикновения човек. Ние обаче не смятаме така. Именно поради това тръгнахме в посоката да разработим проект, който да бъде общодостъпен, както за по-малките, така и за възрастните. Чрез проекта „Хексагон” сдружение „Щипка” се старае да покаже на обществото и в частност гостите на фестивала, че това не е тясно специализиран проблем, а нещо, което вълнува всички нас. Основни причини за намаляване или заболяване на пчелните семейства са натравянето с неоникотиноиди и забранени и вредни пестициди, некомпетентност и грешки при отглеждането, както и странични фактори като ГМО, електромагнитни вълни. С проекта ще се опитаме да покажем на посетителите, че каквото убива пчелите, най-вероятно би убило и нас. Проблемът за медоносните пчели е сериозен и фондаментален в основата си преди всичко защото засяга пряко всеки един от нас. Ние обаче ще запазим позитивния тон на фестивала и ще представим своята позиция чрез нагледно визуализиране на  проблема, в различни работилници, игра за по-малките, късометражен авторски филм и други форми на изкуството.  

 

Защо изчезват пчелите и пчеларите на България? И какво бихте отговорили на тези, които ще кажат – „проблемът с пчелите си е проблем на пчелите”?

Както вече споменахме, хората имат пряка връзка с това как живеят пчелите. Те осигуряват 1/3 от хранителното разнообразие в магазините и на трапезата ни, посредством опрашването. Отделно ни дават лечебни и полезни продукти като мед, прашец и прополис, които се използват широко в медицината и козметиката и не на последно място, представете си света без свещите и восъка от миналите епохи, когато той е бил суровина по-ценна и от златото. Пчеларите в България се сблъскват с някои тежки административни и бюрократични проблеми, а това може да откаже всеки от всичко. Освен това много от тях водят борба с другите земеделци срещу употребата на вредни пестициди, вредни не само за животните и пчелите, но и за хората. Като цяло има един сноп от проблеми, които са известни и на които е време да се намери решение. Проблемът на пчелите съвсем спокойно може да се каже, че в основата си, са хората. В този смисъл те надали осъзнават, че имат проблем, но фактът, че ние, хората, вече усещаме лошите резултати от неговото наличие говори много.  

 

Кои са другите каузи и послания, които защитавате?

Както всички други представители на неправителствения сектор, и ние се опитваме да дадем своя дан към обществото, като направим нашата страна, нашия град, нашия квартал по-добро място за живеене. Мечтаем да видим София чиста, стараем се да не изпускаме вълната на ентусиазъм и активност у младите хора, както и се опитваме да вдъхновяваме нашите членове. Когато се захванем с някоя кауза, ни се иска да се разчуе нейното послание. Това дава шанс на много повече хора да я приемат за своя, да се активизират и тогава се виждат на живо истинските резултати. Темите, с които сме се сблъсквали дотук, са в сферата на образованието, културата, екологията и злоупотребата с вредни вещества.  

 

Как изкуството и културата ви помагат, за да излагате идеите си?

Изкуството, с моделите, които то предлага за комуникиране на идеи, е най-добрият работещ медиатор вътре в обществото. Изкуството провокира, кара те да се мислиш и да се замислиш, прави емоционална връзка, която рядко се забравя. Ние разчитаме на художествения изказ в всичките му форми, като се стараем да не прекаляваме с него, да не го преекспонираме и да не го превръщаме в натрапчиво натякване.  

 

Как би изглеждало във вашите очи идеалното общество?

Обществото само по себе си е идеална форма на съществуване на индивидите. Да, има и лоши неща, които се случват в исторически план, но ако всички поуки са взети под внимание, ни чакат предимно хубави неща. Човешкото общество не се различава много от пчелните семейства. И двете са форми на един общ организъм, който трябва да намери начин не просто да оцелее, а да се развива и еволюира. На медоносните пчели им е отнело повече от 100 милиона години да изградят таза изключително успешна и безпогрешна структура на вътрешен ред, този вечно жив организъм, без егоизъм и агресия, винаги и всичко в името на благото на пчелното семейство. Е, ние все още се учим и имаме право на грешки, стига да се научим и да ги поправяме на време.  

 

И за финал искате да сложите щипка на…?

Искаме да защипем проблема с медоносните пчели на толкова видно място, че да може всеки да се докосне до него, да го разгледа от различните му страни, да си направи сам изводите за опасностите, за които пчелите се опитват да ни предупредят, чрез тяхната тиха и преждевременна смърт. Да бъдем по-съобразителни, да не бъдем толкова арогантни, да пазим себе си, света около нас и подаръците от природата с разум и сърце.   

 

***

Проектът "Хексагон" ще се случи в Западен парк, до бившия лунапарк, със следната програма:

 

Петък, 19.09.2014г.
- Подреждане на инсталация с кошери „Помощ”;
- Подреждане на изложба „Пчелите”;

 

Събота, 20.09.2014г.
- Детска игра "Ббззз" - от 12ч. до 14ч.
- Работилница за възрастни "Изработка на свещи" – от 13ч. до 15ч.

 

Неделя, 21.09.2014г.
- Работилница „Спомен от пчелите” (работа с пирограф и дърво) – от 15ч. до 17ч.
- Среща с авторите на изложбата "Пчелите" и кратко представяне на инсталацията "Помощ" - от 16ч.
- Прожекция на филма "Пчелно семейство" – от 19:30 ч.

 

Автор: Миалена Халваджийска