Можете да подкрепите финалистите в социално-отговорната инициатива Промяната до края на деня на 9 ноември (неделя)

Зрителите на Нова могат да подкрепят финалистите в социално-отговорната инициатива Reach for Change – Промяната и техните проекти до края на деня на 9 ноември (неделя). На официалната страница на инициативата всеки може да гласува за идеите, които имат за цел да подобрят живота на децата и младите хора. Ето и кои са те: Иван Благоев и неговата дърводелска работилница, Николета Попкостадинова и нейната онлайн платформа за сексуално образование, Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов и проекта за ИТ център във Враца, Веселина Фелдман и нейната идея да развие конната терапия у нас и социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева

Тримата кандидати, получили най-много гласове, ще бъдат поканени на среща със специално жури, което включва представители на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change. Освен това тримата финалисти ще представят проектите си и пред детско жури – онези, към които идеите им са най-силно насочени. Името на победителя ще стане ясно на 11 ноември. 

В последните дни за гласуване попитахме петимата финалисти за какво биха използвали магическа пръчка, какви са били детските им мечти и защо вярват, че тяхната идея трябва да спечели Промяната.

Ако имаш магическа пръчка, какво щеше да направиш с нея? 
Веселина Фелдман:
Щях да направя всички хора добри и щастливи, защото тогава всичко друго ще стане от само себе си.
Емилиян Кадийски: Да стана невидим и да летя.
Теодор Костадинов: Ще я разглобя, за да видя как работи, и ще започна масово производство. Ще създам миниатюрни слонове, които може да си гледаш в аквариум. Световен мир и домашни слонове за всички.
Иван Благоев: Аз вярвам в магията, но мисля, че тя е във всеки от нас и ние сме тези, които можем да променим нещата. Те се случват отвътре навън, а не обратното. Магията се случва, когато вървиш в правилната посока, а не като чакаш. Всеки трябва да вярва, че магическата пръчка е в него!
Николета Попкостадинова: Щях да я използвам всеки ден.
Мая Донева: Бих направила така, че да можем да се срещаме с нашето „Аз“ като дете – когато сме на три, на пет, на десет. Да си говорим за това, което сме си обещали, че ще направим, и за това, което няма да позволим да стане. Хората се забравят – както в амбициите си, така и в своя собствен „Аз“, забравят кои са всъщност. Аз вярвам искрено, че хората по подразбиране са добри и достатъчно чести refresh-срещи с детето-Аз ще им напомни кои са важните неща.
Стояна Стоева: Да налея повече разум и любов в хората. 

Коя беше детската ти мечта? 
Веселина Фелдман:
Не една, разбира се. Аз определено съм мечтател и всеки ден добавям по още една мечта към останалите. Но, например, една от тях ми беше да бъда кон… поне за малко. Много ми се искаше да мога да стана кон и да полетя в галоп през безкрайните полета.
Емилиян Кадийски: Да стана футболист или да управлявам свой град.
Теодор Костадинов: Да бъда космонавт или археолог.
Иван Благоев: Да стана космонавт.
Николета Попкостадинова: Да стана „ремонтка” (женската форма за „който ремонтира”). А тийнейджърската – да стана фотограф за National Geographic. 
Мая Донева: Да стана журналист – военен кореспондент като Елена Йончева и да пътувам до Афганистан и Чечня, за да помагам на хората. В течение на времето разбрах, че помагането е по-скоро приоритет на хуманитарните работници, но дълго време се вживявах като репортер пред касетофона и радиото.
Стояна Стоева: Първо исках да бъда писател, после психолог. В крайна сметка – дървен философ.

А за какво мечтаеш днес?
Веселина Фелдман:
Да са ми здрави и щастливи децата, да сбъдвам мечтите си, да имам все такива верни приятели около себе си.
Емилиян Кадийски: Да променям статуквото: например да докажа на хората, че един забравен от всички град като Враца може да се превърне в мечтано място за живот. Или да покажа, че децата имат много повече потенциал и възможности, стига да им позволиш да го покажат.
Теодор Костадинов: Да съм космонавт-археолог.    
Иван Благоев: Да имам спокойствие и възможност да работя това, което искам.
Николета Попкостадинова: За моите си малки удоволствия и удовлетворения. Нямам генерална мечта.  
Мая Донева: За чайната.
Стояна Стоева: Мир, спокойствие.

Защо твоят проект трябва да спечели Промяната?
Веселина Фелдман:
Елате да видите децата при нас и ще разберете защо. Защото извън реалните, измеримите ползи, които са безспорен факт, ние правим тези деца истински щастливи. Това за мен е изключително важно. Всъщност не е ли това най-важното?

Емилиян Кадийски: Със сигурност знам, че трябва да направим промяната във Враца и по този начин да вдъхновим цяла България. Спечелването на Промяната е една от правилните стъпки в тази посока.

Теодор Костадинов: Защото ще ме чакат доста сърдити врачани, ако не спечеля.

Иван Благоев: Що се отнася до такива начинания и техните каузи, всеки проект трябва да спечели. Просто този си е мой и аз си го харесвам – искам да работя с децата и да ги уча на занаят.

Николета Попкостадинова: Защото за момента подобна онлайн платформа за сексуално образование ще бъде единствената в страната, която предлага да говори открито, разбираемо, приятелски и професионално по тема-табу. Защото тийнейджърите ще могат да направят своя информиран избор и да управляват рисковете в сексуалния си живот. Ще бъдат по-отговорни и толерантни. Ще могат да общуват пълноценно и свободно. Ще устояват на натиск и ще защитават позициите си.

Мая Донева: Защото ще направи Промяната реалност. Сърцето ми е вложено в тази идея, вярвам, че тя има бъдеще, има смисъл и наистина ще промени хората.

Стояна Стоева: Защото работи за решаването на значим социален проблем – безразличието към онези, които имат по-малко възможности от нас.