Останалите финалисти също ще получат финансова подкрепа и бизнес консултации

Двамата компютърни специалисти Теодор Костадинов и Емилиян Кадийски спечелиха първия конкурс от инициативата на Нова телевизия и фондация Reach for Change – Промяната.

Проектът-победител предвижда създаване на ИТ-център, който не само да обучава безплатно младите хора във Враца, но и да им дава работа след това. Идеята на победителите е да създадат такива центрове и в други райони у нас с висока безработица. 

Проектът на Тео и Емо надделя над идеята за конна терапия на деца с увреждания и предложението за чайна, която ще осигурява първа работа на млади хора от социални домове. Крайната дума имаха две журита - детско и това на възрастните. „Децата ни разбраха много добре, дори по-добре от възрастните”, споделиха двамата победители.

Двете момчета ще получат 30 000 лева. „В България има млади хора, които са изключително изпълнени с оптимизъм и ентусиазъм да направят нещо добро”, коментира Силва Зурлева, член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп. Проектите на останалите финалисти - интернет платформа за сексуално здраве при подрастващите, конна терапия за деца с увреждания, социална чайна за сираци  и работилница за еко играчки, където ще се наемат деца и младежи в риск, също ще получат финансова подкрепа и бизнес консултации. „Нашата съвместна дейност ще продължи през следващите 2-4 години”, заяви водещата на Новините на Нова Ани Салич, която е едно от лицата на инициативата Промяната.