Детско жури помогна в избора на победителя

IT центърът на Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов от Враца е победителят в социално-отговорната инициатива на Нова и фондация Reach for Change – Промяната. Техният проект е за IT център и IT общност в родния им град Враца, в който ще провеждат безплатни курсове в IT сферата, ще обучават младите хора и ще им помагат да си намерят работа и нови възможности за реализация. 

Над 14 000 гласуваха за петимата финалисти в Промяната и техните идеи. Проектът на Емилиян и Теодор, заедно със социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева и конната терапия на Веселина Фелдман, събраха най-много гласове. Те представиха своите проекти пред специално жури в състав представители на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change, като след това се изправиха и пред още едно предизвикателство – да убедят деца между 10 и 12 години, че именно техният проект трябва да спечели инициативата. Така детско жури имаше важна роля и помогна в избора на победителя.  

„През годините Нова не е спирала да помага на децата”, заяви Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп. „Днес обаче влагаме нов смисъл в понятието „благотворителност”. Достигнахме до един друг етап, в който да дадем възможност на младите предприемачи да се развиват и да помагат на хора в нужда. А в България има много хора, изпълнени с оптимизъм и ентусиазъм да направят нещо добро”, допълни тя. „Повярвахме във вашия опит и желание да накарате младите хора да остават във Враца. Повярвахме в мечтата ви Враца да стане силиконовата долина на България”, с тези думи Ани Салич, посланик на програмата, се обърна към победителите. 

Освен финансова подкрепа, Емилиян и Теодор ще станат част и от т.нар. Инкубатор на фондация Reach for Change, в който ще получат професионални съвети и насоки, за да реализират проектите си. Останалите четирима финалисти също ще получат финансова подкрепа и ще бъдат включени в програмата ЛАБ, където отново ще могат да осъществят идеите си с помощта на професионални съвети и насоки. 

Повече за избора на победителя може да видите в централната емисия на Новините на Нова тук.