Отговорът на този въпрос очаквайте тази вечер в Темата на Нова

Защо дюните по българското Черноморие се превръщат в море от бетон? Отговорът на този въпрос търси репортерът Николай Василковски  тази вечер в Темата на Нова след централната емисия на новините.

„Най-абсурдното, което видях, докато снимахме, беше липсата на ясна позиция от страна на държавата и разбира се едно дълго през годините патово положение. В момента всичко се заплита в едни страшни съдебни казуси, от които не съм сигурен как ще се измъкнем”, разказа в „Събуди се” Василковски.  „Основният проблем са приетите навремето устройствени планове на много общини в разрез с екозаконодателството или при липса на такова. Става въпрос за наистина много пари”, допълни журналистът.

 Битката за Черноморието тепърва ще става все по-ожесточена и по-заплетена. От едната страна са собствениците на парцели на територии, в които може да се строи, а от другата – държавата и екозаконодателството, което защитава дюните, независимо дали са на държавна или частна земя. По последни данни на регионалното министерство имотите, в които има дюни, са 140. Собственикът на всеки един от тях може да се окаже в центъра на следващия скандал. С две думи по цялото Черноморие „цъкат" бомби със закъснител. Амбицирани строители, които чакат удобен момент, за да излеят бетона. Така както се случва в къмпинг „Юг“, където две бетонни плочи се появиха на метри от плажа върху дюните.

Колелото на държавната машина се завъртя и след дълго мислене и експертизи се установи, че строежът е върху защитени сиви дюни. Кметът на Царево ще трябва да нареди премахването на плочите, но и това се оказва задача с неизвестни. Остава въпросът кога ще са готови картите с нанесените в тях дюни? Регионалното министерство увери Нова телевизия, че това трябва да стане в близките две седмици. Екозащитници обаче прогнозират, че картите няма да са готови преди местния вот наесен.

 Ще успее ли държавата да защити дюните? Отговора ще научите от Николай Василковски в Темата на Нова тази вечер след централната емисия на новините.