Фестивалът започва със суперпродукцията "Испанска афера"

С петдневен филмов маратон ще бъде отбелязана XXII-та Седмица на испанското и ибероамериканското кино в София. Събитието ще се проведе зала „Люмиер” в НДК от 10 до 14 юни и ще предложи на зрителите 13 специално селектирани ленти от Испания, Мексико, Чили, Колумбия, Еквадор, Венецуела и Аржентина. Акцент в тазгодишното издание ще бъдат два филма от страната на баските – „Испанска афера” („Ocho apellidos vascos” 2014) и „Цветя” („Loreak” 2014).

„Филмът, който ще открие фестивала - „Испанска афера”, пожъна огромен успех в Испания. А закриващият филм „Цветя”, е с доста по-различно съдържание и разказва за три жени, чийто живот се променя, когато всяка седмица започват да получават анонимен букет цветя”, разказа за NovaNews.bg Хайме Ермида Марина, консул и съветник по културните въпроси в Испанското посолство.

„Испанска афера”, чието заглавие в оригинал е „Ocho apellidos vascos” (в превод „Осем баски фамилии”, б.а.) излезе на големия екран през март 2014 г. и успя да разбие всички боксофис класации, задържайки се на първо място в продължение на 67 дни. Със своите 9,5 милиона зрители, посетили киносалоните, лентата се превърна в третия най-гледан филм в историята на Испания. Освен това комедията на Емилио Мартинес-Ласаро получи три статуетки на последното издание на наградите „Гоя” – за най-добър актьор – Дани Ровира, за най-добра мъжка поддържаща роля – Карра Елехалде и за най-добра женска поддържаща роля – Кармен Мачи.

Всички тези признания на публиката и критиката накараха авторите на филма да направят втора част на лентата. Снимките на „Испанска афера 2” започнаха на 11 май и ще продължат до 5 юли, а местата, където се развива действието, са Хирона, Мадрид и Севиля. Интересно е да се отбележи, че в селекцията за статисти във филма са се включили 2000 души, като минималната възраст за участие на деца е била 8 години.

„В Испания от години съществува терористичната организация ЕТА, която се бори за независимостта на баската област. Тази група все още не се е разпаднала, но все пак през последните години атентати не е имало. За първи път сюжетът ще е свързан с тези събития, но ще бъде представен по един по-хумористичен начин. Това показва промяната в атмосферата в страната на баските и че те вече не се свързват толкова с тероризма”, коментира Хайме Ермида Марина.

Филмите, които ще се прожектират, са от различни жарнове – комедия, трилър, драма, романтична комедия, приключенски филм, както и аржентинската фантастика „Сън на припек”.

„Това, което ми прави впечатление в последните няколко години е, че българската публика приема добре испанския хумор”, разказа Ариел Илиев от Испанското посолство.

Сред селекцията от филми попада и една аржентинска лента от 2002 г. – „Камчатка” на Марсело Пинейро. Действието се развива по време на последната военна диктатура (1976-1983), когато убийствата и отвличанията принуждават едно семейство да се скрие в имението си далеч от града. Сюжетът протича през погледа на 10-годишния Хари, най-големия син, който възприема случващото се чрез закодиран език, който използва с родителите си. Филмът обаче не се препоръчва за деца под 13 години.

Друг интересен акцент в програмата е биографичната драма „Освободителят”. Венецуелската суперпродукция разказва за живота на политическия и военен лидер Симон Боливар (1783-1830). Мъж със сложна личност, той е най-големият герой на Венецуела и оглавявя борбите за независимост на страната си, на Колумбия, Еквадор и Перу. Любов, война и предателство показват живота на Освободителя в най-човешкия му образ.

По традиция Седмицата на испанското и ибероамериканското кино е насочена към всички любители на седмото изкуство. Входът е безплатен, a филмите са със субтитри на български или английски език.

Организаторите се заканват догодина фестивалът да бъде с по-голяма продължителност и с повече филми, които да предложат на българските зрители.

Автор: Анелия Тодорова

 

Програма на XXII-рата Седмица на испанското и ибероамериканското кино:

 

10 юни – 19:00 ч. – „Испанска афера”

Испания, 2014, Eмилио Мартинес Ласаро

98 мин. Комедия

Субтитри: български

Подходящ за всички възрасти

Рафа е севилски младеж, който се запознава с едно очарователно баско момиче по време на панаира в Севиля. Момчето напълно се влюбва в нея и когато се прибира у дома си, си дава сметка, че ще трябва да пътува на север, ако иска да си я върне. И така, той започва едно лудо приключение, изправяйки се срещу страха си от едно непознато място, различно от всичко, което е виждал досега. Но нещата няма да са по-лесни веднъж щом пристигне там; за да получи одобрението на бащата на момичето, Рафа ще трябва да се представи за баск, един от най-лошите му кошмари.

 

11 юни – 18:00 ч. – „Спасяването на редник Перес”

Мексико, 2011, Бето Гомес

105 мин. Комедия, приключенски

Субтитри: български

Не се препоръчва за деца под 14 години

Животът е водил Хулиан Перес по грешни пътища, докато се превърне в Шеф на най-мощния мексикански картел. Съдбата му предоставя възможност за изкупление, изпращайки го на най-опасната и благородна мисия в неговия живот, разпоредена от единствения авторитет, който все още уважава: Майка му. Хулиан трябва да пътува до другия край на света, Ирак, и да върне жив своя по-малък брат, редник на Съединените американски щати Хуан Перес.

 

11 юни – 20:00 ч. – „София и твърдоглавият съпруг”

Колумбия, 2012, Андрес Бургос

84 мин. Комедия, Драма

Субтитри: не

Не се препоръчва за деца под 13 години

София е възрастна жена, която никога не е напускала селото си. Заедно с мъжа си Алфредо водят спокоен живот в Андите, далеч от морето. Алфредо й обещава да изпълни мечтата й да види морето, но има силно изявени навици на стар властващ мъж. Той намира претекст за поредното отлагане. София е болна и се страхува, че животът няма да й предостави друга такава възможност, но няма смелостта да се впусне в такова приключение. Алфредо, в плен на своето твърдоглавие, не може да си представи урока, който му предстои да научи.

 

12 юни – 18:00 ч. – „Ярост”

Еквадор, 2009, Себастиян Кордеро

Еквадор-Испания-Колумбия-Мексико

89 мин. Трилър

Субтитри: английски

Хосе Мария е зидар, а Роса е домашна прислужничка. Те са имигранти от Южна Америка, работят в Испания и от няколко седмици са двойка. Хосе Мария е с неуравновесен нрав и един спор го докарва до ожесточен сблъсък с неговия бригадир, който завършва със случайната смърт на последния. Без да знае какво да прави, той се укрива в богаташката къща, където работи Роса, без да уведоми никого, нито дори самата нея. Един ден Хосе Мария намира една втора телефонна линия в къщата и се обажда на Роса, без да разкрива къде е. Започват една връзка от далечно разстояние, като с трепет очакват деня, когато отново ще могат да бъдат заедно. Но едно ново разкритие ще принуди Хосе Мария да продължи да се крие...

 

12 юни – 20:00 ч. – „Мануел Родригес – роден бунтовник”

Чили, 2007, Кристиян Галас

119 мин. Приключенски, исторически

Субтитри: не

Не се препоръчва за деца под 13 години

Това е един от шестте чилийски филма, продуцирани от Canal 13, с който се отбелязва 200-годишнината от началото на прогреса, чийто апогей настъпва с Независимостта на Чили. Посветен е на младия революционер и партизанин Мануел Родригес.

 

13 юни – 14:00 ч. – „Сън на припек”

Аржентина, 2010, Алехандро Чомски

 84 мин. Фантастика

Субтитри: английски

Не се препоръчва за деца под 13 години

Създаден въз основа на едноименния роман на Адолфо Биой Касарес, Сън на припек е част от фантастичната, аржентинска, повествователна и филмова традиция. Лучо Борденаве живее сивото си ежедневие на съкратен чиновник, посветил се на часовникарството, до момента, в който, някак загадъчно, приемат съпругата му в психиатрична болница. Оттогава навлизаме в пространство без граници, където се преплитат реалното и въображаемото, сънищата и будното състояние, лудостта и здравият разум.

 

13 юни – 16:00 ч. – „Легендата за Науала”

Мексико, 2007 г., Рикардо Арнаис

86 мин. Приключенски, анимация,

Субтрити: български

Препоръчан за всички възрасти

През 1807 в гр. Пуебла де лос Анхелес, Нова Испания, едно деветгодишно дете на име Лео Сан Хуан, живее със своята баба и големия си брат Нандо. Лео живее в страх заради легендата за Науала, според която в изоставено имение обитава духа на вещицата Науала. Преди 52 години тя завладяла душите на две момичета. Сега търси трета душа в Деня на мъртвите, за да унищожи всички жители на града.

 

13 юни – 18:00 ч. – „Камчатка”

Аржентина, 2002, Марсело Пинейро

105 мин. Драма

Субтитри: английски

Не се препоръчва за деца под 13 години

Действието се развива по време на последната военна диктатура (1976-1983). Убийствата и отвличанията принуждават едно семейство да се скрие в имението си далеч от града. Действията протичат през погледа на десетгодишния Хари, най-големият син, който възприема случващото се чрез закодиран език, който използва с родителите си. Семейството използва общите си интереси като символи за общуване.

 

13 юни – 20:00 ч. – „Освободителят”

Венецуела, 2013, Алберто Арвело

119 мин. Биографичен-драма

Субтитри: български

Не се препоръчва за деца под 13 години

История за венецуелския политически лидер и военен Симон Боливар (1783-1830). Мъж със сложна личност, той е най-големият герой на Венецуела и оглавявя борбите за независимост на страната си, на Колумбия, Еквадор и Перу. Любов, война и предателство показват разкриват живота на Освободителя в най-човешкия му образ.

 

14 юни – 14:00 ч. – „На метър от теб”

Чили, 2008, Даниел Енрикес

94 мин. Романтична комедия

Субтитри: български

Не се препоръчва за деца под 13 години

Себастиан и Паула са първите деца, които се губят в метрото на Сантяго, Чили, през седемдесетте години. Тогава съдбата ги среща един с друг, а днес минават през града, погълнати от ежедневието, докато един ден пътищата им отново се пресичат. Себастиан пристига от Мадрид, вече е готвач, а Паула, току-що напуснала работата си като секретарка, е в търсене на себе си. Пътуването им няма да приключи, докато те сами не си изяснят какви са истинските им копнежи в този живот.

 

14 юни – 16:00 ч. – „С главата надолу”

Венецуела, 2011, Алехандро Гарсия Виедеман

90 мин. Комедия

Субтитри: български

Не се препоръчва за деца под 13 години

Историята разказва за Ренато, един старец, чиято мечта, преди да умре, е да преплува от Гуайра до Салвадор де Баия, но единственото нещо, което стои между него и мечтата му, е неговото семейство, което иска да го прати в болница срещу волята му. Но никой от тях не може да си представи, че Ренато, с помощта на внучката си, Карлота ще направят изненада на всички, опитвайки се да решат проблемите на едно семейство, в което всичко е "с главата надолу".

 

14 юни – 18:00 ч. – „В търсене на Еймиш”

Испания, 2012, Ана Родригес Росел

85 мин. Романтична комедия

Субтитри: български

Не се препоръчва за деца под 13 години

За да се запознае с миналото на годеницата си и да се опита да си я върне, Лукас решава да замине на пътешествие, което ще го отведе до Италия и Германия. По този начин той разбира коя наистина е Еймиш и какво точно търси.

 

14 юни – 20:00 ч. – „Цветя”

Испания, 2014, Йон Гараньо и Хосе Мари Гоенага

 99 мин. Драма

Аудио: баски

Субтитри: български и испански

Не се препоръчва за деца под 13 години

Животът на Ане се променя коренно, когато тя започва да получава анонимен букет цветя всяка седмица в дома си. Междувременно животите на Лурдес и Тере също се изменят от появата на мистериозни цветя. Това е историята на три жени, три живота, които се променят само от присъствието на едни цветя.