Българите най-често се чувстват дискриминирани по време на работа

 

Българите най-често се чувстват дискриминирани по време на работа, показва справка на Комисията за защита от дискриминация, изготвена за Нова телевизия. От години този показател е начело сред всички жалби, които постъпват в комисията. 

 

Най-често дискриминирани се чувстват хората с увреждания. Всяка пета жалба е от човек с физически или психически проблем. Следват дискриминация по признак обществено положение, възраст и етническа принадлежност. Тези числа обаче не са просто статистика. Зад тях се крият истории на хора, за които нормалното е почти невъзможно.

 

Силвия е болна от епилепсия. От 12 години не е имала пристъпи, но това се оказва, че няма значение за работодателите, които не искат да я назначат. Така тя чака работа от седем години. През целия си живот Силвия е работила едва пет години, и то все в асоциации за хора с увреждания. Продължава да търси работа и днес.

 

По програма на Социалното министерство работила две години към Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Програмата свършила, а Силвия все още обича да преглежда тефтерите, в които записвала задачите от всеки работен ден. Младата жена не иска да стои скрита зад прозореца. Затова всеки ден ходи да помага в асоциацията като доброволец.

 

Силвия не е изключение. В тази асоциация назначават хора по програмата последните 9 години. През нея са минали 11 души. След 43 години без нито ден работа, надеждата за промяна е малка