Обявен е жълт код в 14 области в страната

 

Предупредителен жълт код за опасно високи температури е обявен за 14 области на страната за 15 юни. Жълтият код за жеги ще е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Благоевград.

 

Очаква се дневните температури в по-голямата част от областите да достигнат 35-37 градуса. В горещите дни експертите съветват да се избягва дълъг престой навън на горещи места. Препоръчва се да се пият по-големи количества вода и други течности и да се носи шапка срещу директното слънце.

 

Спасението от жегата е към морето. Морската вода днес ще бъде от 22 до 24 градуса, а температурата на въздуха в черноморските райони - само от 26 до 30 градуса.

 

Синоптиците прогнозират топло време и в планините. По високите части ще разхлажда умерен западен вятър. Възможни са слаби валежи. На 1200 метра максималната температура ще е около 26 градуса, на 2000 метра - към 19 градуса.

 

Утре се очаква да започне захлаждане. Ще има и валежи. Дъждовното време ще продължи в сряда и в четвъртък. На места валежите ще бъдат интензивни. В петък преваляванията ще намалеят, а през първия почивен ден, в събота, почти няма да вали.

 

Как да се опазим от жегите - гледайте съветите на експертите в "Здравей, България"!