Близо 40% повече са проектите спрямо миналата година в инициативата на Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change

Общо 296 проекта участват в конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА. За втора поредна година инициативата на Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change привлече интересни и иновативни предложения на стотици инициативни българи, а кандидатстването в конкурса приключи на 30 юни. 

Социални предприемачи от 47 населени места от цялата страна подадоха своите конкретни предложения как да бъде подобрен животът на децата в България. Над 50% от кандидатурите са от София, но в надпреварата се включват и стотици обещаващи проекти от Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и други големи и малки градове, както и от няколко села. Преобладаващият брой участници (около 70%) са на възраст между 25 и 45 години, но има и кандидати във всички други възрастови групи от 18 до 67 години. Както и в първото издание на конкурса, повече от две трети от кандидатите са жени.

„Тази година има повече подадени проекти, но и като цяло проекти с по-високо качество”, заяви Юрий Вълковски, мениджър на ПРОМЯНАТА за България. „Отбелязваме по-голям процент на хората, които имат ясно изразено предприемаческо мислене. Точно това е, което търсим – бизнес подход, съчетан със силно желание да бъде решен специфичен социален проблем на децата в България. Щастливи сме да видим и множество проекти, свързани с темите образование и използване на нови технологии за социална промяна”. 

Подадените проекти ще преминат през няколко етапа на оценка. До края на юли те ще бъдат внимателно разглеждани от експерти от водещи неправителствени организации, специалисти от различни отдели на Нова Броудкастинг Груп, които взимат активно участие в ПРОМЯНАТА, представители на ключови институции. В края на месеца 20 от социалните предприемачи с най-добри проекти ще бъдат поканени на допълнителни обучения, а след това и на интервю.

Първото издание на ПРОМЯНАТА (2014-2015) показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас и даде шанс на пет проекта да демонстрират реални резултати. Големите победители Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов вече реализираха идеята си за ИТ център и безплатни курсове за млади програмисти във Враца. Останалите четирима финалисти в първото издание на конкурса също получиха финансиране, менторска подкрепа и обучения, с помощта на които активно работят за подобряване живота на децата в страната.