Фабриките около града са пусти и разграбени

 

Докато в Брюксел решават, как да отговорят на предложението на  гръцкия премиер Алексис Ципрас, напрежението в Атина расте. Предстои една много важна стъпка. 

Още по темата

 

Гръцкият парламент трябва да гласува предложените реформи, с което ще позволи или забрани на премиера да преговаря в Брюксел. Опозицията вече намекна, че ще подкрепи премиера. Но докато политиците решават съдбата на страната, потърпевши са хората.

 

Гърците са крайно уморени от продължаващата с години криза. Примерът е от Халкида - градът с най-висока безработица в Европа.  Той се намира а около час северно от Атина.  Дори и в тежка криза, то е красиво, но пейзажът не вълнува жителите. Много от тях нямат банкови карти и с часове се редят на дълги опашки, блъскат се и крещят един на друг, за да влязат в банката. Кризата там започва много преди настоящата драма.

 

Някога Халкида е процъфтявала, а сега фабриките около града са пусти и разграбени. Кметът Христос Пагонис признава, че всички отрасли на икономиката са засегнати. Дори и пенсионерите страдат. Безработицата там е повече от 30 процента. Сред младите е дори над 60 на сто.

 

Всеки ден повече от 300 души идват на определено място в града, за да получат безплатна храна. Въпреки че тя не е много, броят на нуждаещите непрекъснато се увеличава. След 28 години в местната фабрика, Хараламбос е съкратен.  „Не искам да разчитам на благотворителност, но без нея съм загубен. Нямам друго решение”, признава той.

 

Фабриката за цимент е била гордостта на града. Но преди 2 години и тя затваря, а 300 души остават на улицата. Днес те протестират и искат работа. И колкото и красив да е града, жителите му са изправени пред друга реалност - бедност, безработица и мечти за по-добър живот.