Комбинацията има доказани антибактериалните си свойства

Учени успяха да вкарат съставки на ментовото масло и канелата в миниатюрни капсули, за да унищожат бактерии и да стимулират растежа на клетки, които играят важна роля за лечението на рани, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА.  

Още по темата

 

Предишни изследвания установиха, че етеричните масла, които съдържат екстракти от растения и цветя, са ефикасни антимикробни агенти при обработване на рани с препарати. "Етеричните масла и други природни съставки напоследък са смятани за алтернативни вещества в борбата с патогенните бактерии, но учените се затрудняват да създадат терапия въз основа на антибактериалните им свойства", заявиха авторите на изследването от Масачузетския университет.

 

В рамките на изследването ментово масло и цинамалдехид - съставка, която придава аромата на канелата, били вкарани в кварцови наночастици. Оказало се, че микрокапсули от тези частици са ефикасни срещу четири вида бактерии, единият от които е резистентен към антибиотици. Освен антибактериалните си свойства, тази комбинация от масла стимулира растежа на фибробласти - вид клетки, които са от голямо значение при лечение на рани.  Резултатите от изследването са публикувани в ACS Nano.