Подробности гледайте във видеоматериала на Мария Димитрова, част от инициативата на Нова „Мисия образование”

Започна приемът във висшите училища. Оказва се, че дори с четворка може да се влезе в специалност като Право. В Софийския университет 7800 души са подали документи за прием. Най-много желаещи има за специалностите Психология, Публична Администрация и Английска филология. Не липсва интерес за компютърните науки. Всъщност в следващите пет години именно специалистите в IT сферата ще са сред най-търсените, следвани от работещите в сферите на биотехнологиите и психологията.

Сравнително високи остават баловете за едни от най-предпочитените специалности в Софийския университет. За Психологията, която е на първо място, минималният бал е 27 за жените и малко над 26 за мъжете.

„При тази широка фуния на входа трябва да се увеличат и изискванията при завършването и тя да се стеснява”, смята Сергей Игнатов. Много често тези, които влизат с по-ниските оценки, стават по-добри”, коментира той. От  Министерството на образованието и науката вече готвят промени за висшето образование. Една от идеите е да се финансират университети не само за брой студенти, но и за качество. 

Подробности гледайте във видеоматериала на Мария Димитрова, част от инициативата на Нова „Мисия образование”, с която медията насочва вниманието към образованието чрез серия репортажи и дискусии.