Какво означава това за всички шофьори?

 

Пълният контрол по пътищата се завръща. Патрулите отново ще могат да спират без да са оборудвани със средства за видео или аудио записване. Заповедта на бившия вътрешен министър Веселин Вучков за заснемане на всяка проверка е отменена. Какво означава това за всички шофьори?


От полицията предприемат тези мерки заради многото катастрофи и жертви от началото на годината. Инцидентите с автомобили за последните 6 месеца са почти 4000. 370 души са загиналите. Затова от полицията обещават да бъдат безкомпромисни срещу нарушителите.


Наблюдаваме столичен пътен патрул, който дебне за очевидните нарушения на пътя, при които полицаите ще могат да реагират светкавично. Както в този случай. Двамата полицаи забелязват отдалече угасналите светлини на автомобила и го спират. В патрулката няма нито камера, нито устройство за запис на звук.


„Понеже бях на бензиностанцията и не се съобразих да включа фаровете и да сложа колана”, разказва Росен.


Шофьорът не възразява, а по-скоро обяснява случилото се като моментно невнимание. Така или иначе санкцията е неизбежна.


„Това, което констатирахме е липса на включени светлини, за което се налага санкция по фиш в размер на 20 лева”, обяснява младши автоконтрольор Красимир Станков от Сектор "Пътна полиция" при СДВР.


Досега спирането и проверките по този начин бяха незвъзможни. Миналата есен МВР се опита да ограничи взимането на рушвети по пътищата като задължи патрулите да заснемат всяка своя среща с шофьорите.


„Тогава се разреши на служителите да работят само с автомобили, в които има монтирани системи за аудио и видеозапис”, обясни гл. инспектор Стойчо Константинов от  ГД "Национална полиция".


Връщането на стария режим, при който полицаите са с по-големи правомощия обаче се налага, заради ескалирането на войната по родните пътища.


Сега пътните полицаи ще могат и ще трябва да се намесват, когато не сме поставили колана, пренебрегваме червен светофар, не даваме предимство на пешеходец или пък караме в насрещното движение.


„Това са нарушения, които създават предпоставка за произшествия. Водачите трябва да са сигурни, че ще се взима отношение веднага, на място”, добавя гл. инспектор Стойчо Константинов от  ГД "Национална полиция".


А дали това ще развърже амбициите на някои полицаи да искат рушвет? От МВР обещават здравата ръка на закона да важи и за пътните патрули.


„Ако бъде установено такова нарушение или престъпление, ще бъдем безкомпромисни към тях”, казва гл. инспектор Стойчо Константинов от  ГД "Национална полиция".


В противен случай битката с нарушителите е немислима. Именно възможностите за рушвети пристесняват всички шофьори в този момент. Да се надяваме, че звената в МВР, които инспектират и контролират това наистина ще бъдат безкомпромисни, както към нарушителите шофьори, така и към полицаите, позволили си да искат пари под масата.


Повече по темата гледайте във видеото.