Съединението означава вслушване в аргументите на другия, каза държавният глава

Българският народ е силен, когато е единен”, заяви тази вечер в Пловдив президентът Росен Плевнелиев. „Трябва да отстояваме единството на българската нация”, призова държавният глава. 

Още по темата

 

"Броят на конфликтите в региона и по света е рекорден. Преминаваме през трудни времена. Само заедно можем да решим всяка криза”, добави Плевнелиев. В словото си по време на честването на 130-годишнината от Съединението той коментира и кризата с бежанците.

 

„Бежанците са хора като нас. Те са бащи и майки, инженери и учители. Те са човешки същества в нужда. Те бягат от ужаса на войната и от машината за терор на "Ислямска държава". Решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя. Европа може да решава кризите, независимо дали те са гръцка, украинска, бежанска или друга, само когато сме заедно. Европа е силна, когато е обединена”, заяви държавният глава.

 

„Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност, с народния стремеж за справедливост. На онзи паметен 6 септември 1885 година българският народ доказа, че има и желанието, и волята, и готовността да кове собствената си съдба в свободна и обединена България”, каза още той и добави:

 

„Смисълът на празници като днешния не е в повърхностното търсене на национална гордост от отминали събития, а в стремежа да пренесем мъдростта и поуките от тях през вековете. Вярвам, че най-силното послание, което актът на Съединението отправя и до наши дни, е, че българският народ успява тогава, когато е обединен. Когато има национален идеал, когато дръзва да кове сам съдбата си, когато има истински лидери, които вървят редом с него и следват волята му”.

 

„Съединението не означава единомислие, но означава вслушване в аргументите на другия. Съединението означава да работим заедно, задружно, всеки според силите си, за по-добрия утрешен ден на родината, за децата на България”, заяви Плевнелиев.