Подадени са 43 заявки за аукциона, като предварително са одобрени 39 заявки

„Газпром“ започва търгове за продажба на газ. Аукционът ще продължи до 10 септември. Това е първият търг, организиран от компанията.

 

„Ние говорим за две групи купувачи. Първата са нашите традиционни партньори по дългосрочните договори, а втората са търговците“, уточни тя.

 

По думите й подадени са 43 заявки за аукциона, като предварително са одобрени 39 заявки. На търга ще бъдат продадени 127 лота. Първият търг предвижда доставки на газ по „Северния поток“ до Грайфсвалд, а след това доставка на газ (48 лота) по газопровода NEL, уточняват ТАСС и БГНЕС.


Вторият търг предполага продажбата на 22 лота с пренос по газопровода OPAL от Грайфсвалд. Третият търг предвижда реализацията на 57 лота от пункта Олбернхау-2 (входът в газотранспортната система на Чехия от Германия).

 

"Газпром експорт" съобщи, че доставките ще се осъществяват от 1 октомври 2015 година до 31 март 2016 година.

 

Планира се през зимата на 2015-2016 година да бъдат доставени 3,2 млрд кубически метра газ, купени на търга.

 

"Газпром експорт" планира да проведе търгове за продажба на газ и по други експортни маршрути. За краткосрочните доставки използваме газопровода „Северен поток“, защото там има свободни мощности. Но в перспектива не изключваме, че могат да се използват и други маршрути за краткосрочните доставки“, поясни Бурмистрова.