Борбата срещу застрояването на парка продължава вече десет години

 

Протест срещу апетити в защитените зони на  парк "Пирин" се организира тази вечер пред Министерския съвет под надслов"Деветосептемврийска манифестация срещу унищожителите на Пирин". Основна причина за протеста са опасения на еколозите, че държавата проучва възможности за строителство в защитените зони на националния парк.

 

„Стана ясно, че е имало среща на представители на Министерството на спорта и Министерството на туризма с ЮНЕСКО в Париж, където представителите на тези две министерства са искали тайно от българското общество, Юнеско да разреши застрояването на Националния парк „Пирин”, изсичането на нови гори, за да може да бъдат направени нови ски-писти и нови ски-лифтове там”, коментира Константин Иванов от WWF.

 

Еколозите са научили това от официална кореспонденция с държавните институции.  От министерствата на туризма и спорта вече потвърдиха за срещата, но уточниха, че на нея са обсъждани само идеи, без да са взимани решения. Те увериха, че каквото и да се прави в Пирин, няма да се наруши екоравновесието в региона.

 

„Мисля, че е разумно да се изключат едни зони от Юнеско и да се включат други. Това ще даде възможност за развитие на ски туризма”, коментира кметът на Банско Георги Икономов.  Еколозите припомнят, че борбата срещу застрояването на Парка продължава вече десет години и ще продължи докато е необходимо.