Намерени са части от 15 скелета

 

Учени са открили нови човекоподобни видове в гробна камера в пещери в Южна Африка. Намерени са части от 15 скелета. Изследователите твърдят, че откритието ще промени представата за нашите предци.

 

Проучванията им, публикувани в списание Elifе, показват, че тези индивиди са били способни да извършват ритуали. Новите видове “Naledi” са класифицирани в рода “Homo”, към които принадлежат съвременните хора.

 

Изследователите, които са направили откритието, не са били в състояние да установят колко отдавна са живели тези индивиди, но ученият, който ръководи екипа, проф. Лий Бъргър заяви пред BBC, че те вероятно са сред първите от нашия вид. Според него “Naledi”може да е свързващото звено между човека и някои двуноги примати.  

 

Новият вид е бил открит случайно, от археолози любители. Първоначално те решили, че скелетът е само един, но по-късно били намерени и останалите.  Проучване на скелетите е показало, че съществата, наречени "хомо наледи" са изпълнявали ритуали. Те са били високи около 1.50 и тежали приблизително 45 килограма. Засега не се знае в кой период са живели, но се предполага, че са обитавали Африка преди близо 3 милиона години.

 

"Изучаването на този вид ще ни помогне да запълним липсващото парче от пъзела и ще ни покаже как нашите предшественици са изглеждали", казва професорът по антропология Джон Хоукс.

 

Хомо наледи са имали малка глава и мозък, прегърбени рамене, силни ръце и тънки крайници. Те са се приспособили да изминават дълги разстояния. Ръцете им също приличат на тези на човека, въпреки че пръстите са леко криви, подобни на тези на човекоподобна маймуна. Хомо наледи не прилича на нито едно примитивно същество, открито в Африка, категорични са учените.