Данните са на международната неправителствена организация "HelpAge International"

България е на 49-о място в класацията за комфортен живот на възрастните хора, която е съставена от международната неправителствена организация "HelpAge International".

 

Според данните от изследването жизненият стандарт на възрастните българи е по-нисък от този на румънците, които са класирани на 45-о място. В страната ни живеят над 1,9 милиона души над 60-годишна възраст. През 2014 г. техният брой е представлявал 26,9% от населението, през 2030 г. те ще нараснат до 30,1%, а през 2050 г. - до 36,4%.

 

След нас по качество на живот се нареждат Хърватия, Сърбия и Черна гора, които са съответно на 61, 66 и 68 място, а Турция и Гърция са класирани на 75-о и 79-о място. Но това не би трябвало да ни радва, защото пенсионерите в Шри Ланка – страна, която десетилетие страдаше от войната между правителството и тамилските тигри, живеят по-добре. Островната държава е класирана на 46-о място.

 

Общо в рейтинга са включени 96 страни по света. Най-висок е жизненият стандарт в Швейцария, следвана от Норвегия и Швеция. Германия се нарежда на четвърто място. Резултатите от изследването не са пълни, защото изследователите не са успели да събират данни за редица страни, най-вече в Африка.

 

"HelpAge International" е анализирала социалното и икономическото благополучие на 901 милиона възрастни хора, т.е. 91% от хората над 60-годишна възраст, живеещи по цял свят. Класацията е съставена на базата на критерии като ниво на пенсионно осигуряване, достъпност до здравеопазване, ниво на заетост и образование.

 

Данните за изследването са били предоставени от Световната здравна организация, Световната банка и Международната организация на труда.