"Музиката, която свиря, винаги ми се върти в главата", казва тя

„Музиката е език, начин на изразяване. С него можете да създавате различни цветове и нюанси, включително да имитирате звуците на природата... Всичко е истинско, когато целта са чувствата и посланията на композитора да бъдат предадени на публиката. В света на звуците няма граници”, казва новата звезда на световната класическа сцена – испанската цигуларка Летиция Морено.

Кариерата на Летиция се развива изключително бързо. През 2012 г. тя бе отличена с наградата ECHO в категория „Изгряваща звезда“. Родена през 1985 г. в Мадрид, Морено е ученичка на легендарния проф. Захар Брон, а също на Максим Венгеров и проф. Дейвид Такено в Гилдхол скул в Лондон. Участвала е и в майсторските класове на легенрадния Мстислав Ростропович.

„Тя притежава изяществото на фламенко танцьорка, силния характер на андалуските певци и изпепеляващия поглед на героиня на Алмодовар“, пише за нея Le Figaro през 2014 г. Сред най-интересните ѝ изяви през последните месеци са концерти с диригентите Андрей Борейко, Андрес Ороско-Естрада и Зубин Мета. Летиция има покани за концерти от звездите на диригентския подиум Густаво Дудамел и Валери Гергиев. Предстои ѝ турне в Китай с диригента Еса-Пека Салонен и „Камерен оркестър Густав Малер“.

Летиция ще гостува у нас като солист в проекта „Концертмайсторите”, като най-ревностните почитатели ще могат да се насладят на изпълнението й на 16 октомври на сцената на зала „България”.

 

Цигулката, на която свирите е от XVIII век и вероятно е много скъпа. Има ли тя сантиментална стойност за вас?

Това е инструмент, който вече познавам от доста години. Цигулката е Nicola Gagliano /Никола Галиано/ и съм преживяла толкова много с нея... Тя е част от мен.

Опитвали ли сте се да имитирате с музикален инструмент звуците, които издават птиците, например?

Много ми хареса този въпрос, защото това за пореден път ме навежда на мисълта, че музиката е език, начин на изразяване. С него можете да създавате различни цветове и нюанси, включително да имитирате звуците на природата... Всичко е истинско, когато целта е чувствата и посланията на композитора да бъдат предадени на публиката. В света на звуците няма граници. Впечатляващо!

Кое е най-трудното за един музикант?

Трудно е да се поддържа балансът между прецизността, която изискват партитурите, и поддържането на техния живот.

На колко години бяхте, когато за първи път свирихте с оркестър?

Бях на 12 години, когато изпълних за първи път Тройния концерт на Бетовен в концертната зала “Аuditorio Nacional” в Мадрид. На сцената имах чувството, че ми порастват криле. Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми. Оттогава се сбъднаха много мечти. Прекрасно е да свириш с някои от музикантите, на които се възхищаваш, и да се вдъхновяваш от легендарните диригенти. Възможността да правиш музика с приятели, при това в най-добрите зали, също е една мечта, която се превърна в реалност. Сега имам късмета да свиря цигулкови концерти с най-добрите оркестри. Този живот ме прави много щастлива. Имаше толкова ключови моменти в развитието на кариерата ми, но всичко се случи стъпка по стъпка. Всеки концерт е следващо стъпало в моя артистичен път. Сега като ексклузивен изпълнител на Deutsche Grammophon /”Дойче Грамофон”/ ми позволяват да стартирам свои проекти и да представям музикалните си идеи по един изключително мощен начин. Радвам се на развитието на кариерата ми.

В едно интервю казвате, че музиката на Бах е като масаж за душата. Той ли е любимият ви композитор?

Бах е Бог на всички композитори. Всички вярваме в това. Светът на класическата музика изглежда толкова завладяващ, но ми харесва всякакъв вид музика - джаз, електронна. Също така се забавлявам доста, като разпознавам новите, модерните групи, които моят 8-годишен син пуска на уредбата. С него слушаме също така Майкъл Джексън и Бийтълс.

Имате син на 8 години, а сте толкова млада! Трудно ли ви беше да израствате в кариерата и едновременно с това да съвместявате майчинството?

Майчинският инстинкт ви кара да намерите начин да се организирате. Всички се справяме в края на краищата! Няма нищо по-трудно от това да бъдеш добра майка, но за щастие аз получавам огромна подкрепа от семейството си и най-вече от моята майка. Това ми позволява да се концентрирам върху музиката, когато е необходимо.

Кои са житейските уроци, които научихте от него?

Детето дава най-важните уроци в живота. Много съм доволна от това, че толкова млада взех решението да имам дете. Децата изпълват живота както нищо друго на този свят. Те са огромно щастие. Децата също така помагат да получиш една много по-цялостна перспектива за живота си. А също и да гледаш на всичко около себе си с по-голям ентусиазъм. Страхотно е да споделяш тяхното виждане и мнение за нещата!

Изучавали сте балет, свирили сте на виола, дори сте рисувала! Как премина обучението ви по Метода Сузуки? 

Беше чудесно, че се докоснах до толкова различни начини за артистична изява. До ден днешен това ми е от полза. Що се отнася до Метода Сузуки, придобих един изключително позитивен опит с него. Учите се по естествен и дори инстинктивен начин чрез пълно отдаване, както когато детето имитира майчиния език. А и може да се обучавате като се забавлявате, което развива сетивата по един необикновен начин.

Какво цените най-много?

Да бъдеш истински е едно от нещата, който ценя най-много в живота. Както в житейския си път, така и докато правя музика. Трудно ми е да опиша себе си.

Обичате ли да поставяте нови предизвикателства пред себе си в личен и в професионален план?

Обожавам предизвикателствата. Те ме вдъхновяват и могат да бъдат много разнообразни.

Имате ли си любима мелодия, която си тананикате през деня, докато се разхождате или пазарувате в магазина, например?

Музиката, която свиря, винаги ми се върти в главата.

Накъде ще отпътувате след концерта си в София?

През следващия сезон ще изнеса концерти в Германия, Испания и Португалия, Великобритания, Япония, Катар, Латинска Америка и САЩ.

Автор: Анелия Тодорова