Даниела Тренчева ни разказва за бедствието от 1966 година, а Елена Чопакова надниква зад кулисите на погребалния бизнес днес от 18.00 ч. по Нова

Тази събота в предаването „Ничия земя” от 18.00 ч. по Нова журналистите Даниела Тренчева и Елена Чопакова отново ще разкажат на зрителите две разтърсващи истории за борбата на човека с бедствията, причинени от човешката немарливост, и срещата със смъртта.

През последните години България беше залята от порои, а броят на загиналите от дъждовете взе да гони този на жертвите от войните. Тази събота Даниела Тренчева ще припомни една забравена история от далечната 1966 година, която още веднъж ще докаже че този проблем не е от вчера. Мнозина са забравили или не знаят за наводнението в Згориград на 1 май 1966 година, в което по неофициални данни близо 500 човека намират смъртта си. История за борбата с природните бедствията, която видимо губим, за държавната немaрливост и потопа от грешки на социалистическите ни ръководители. И докато водата е взимала жертви, първомайската манифестация е трябвало да продължи. Истината е скрита типично по комунистически.

„Природен апокалипсис или апокалиптична безотговорност? И докато всички се обръщат към метеоролозите, които могат всичко друго, но не и да укрепят мостове, язовирни стени и да почистят коритата на реки и шахти – ние се обърнахме към историята”. Така Даниела Чопакова мотивира своето решение да отвори студените досиета от социалистическа България за общите гробове, които пазят спомени и до днес.

Във втората история в „Ничия земя” тази събота Елена Чопакова пък разказва за място, от където връщане няма. Място, където няма отстъпки за клиенти и на което със сигурност не искате да отидете. „Добре дошли в погребалната агенция на Ани, за която смъртта е бизнес и  работата не е зловеща, нито тъжна, а по-скоро весела. Защото  беззъбата и грозна смърт се дразни най-много когато й се усмихваме.”

Не пропускайте историите в „Ничия земя” днес от 18.00 ч. по Нова.