Ако задълженията не се платят, може да последва запор

 

Данъчните водят битка с шофьорите, които не плащат навреме глобите си към КАТ. Служители на агенцията за приходите предупреждават джигитите по телефона, че трябва да платят задълженията си в двуседмичен срок. 

Още по темата

 

 „Това, което ние можем да предложим на лицата, които не са платили задълженията си в срок, е в 14-дневен срок те да предприемат действия по плащане на дължимите глоби и санкции”, обясни Николай Мишовски, директор на Информационния център на НАП. Ако и това не помогне мерките стават по-сериозни.

 

„В над 70 % от случаите хората, които получат телефонно обаждане, плащат дължимото”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Ако все пак те решат да не платят от НАП могат да запорират заплатата им.

 

„Ние започваме принудително изпълнение най-често със запор на възнаграждение, а в по-крайни случаи и опис и продажба на имущество, включително и на лекия автомобил на нарушителя”, уточни говорителят на НАП. Само за година по този начин се събират между 4 и 6 милиона дългове към държавата.

 

И все пак понякога и данъчни и катаджии се оказват безпомощни пред нарушителите. Рекордният случай е за лице, което дължи над 35 000 лева неплатени глоби. Затова от МВР подготвят и нови мерки, които да повишат събираемостта на глобите. Ако нарушителят не бъде намерен на адреса, който е посочил неговата глоба ще се обявява на интернет страницата на вътрешното министерство и ще се счита за връчена.