Тя е подсъдима заради действията си във връзка с разработката "Червеи"

Във вторник ще се проведе второ заседание по делото за незаконните СРС-та от разработката "Червеи". Обвиняеми са бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева и бившият шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. 

Още по темата

 

Владимира Янева е подсъдима за това, че в разрез със закона е разрешила, а после удължила до 300 дни, разрешението за следене на централния полицейски регистър. Янева е дала позволение да се използват всички средства, предвидени в закона, за следене на системата.

 

Операция "Червеи" беше един от най-големите скандали миналата година. Разработката беше посочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР, данните - "изнесени". Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди.

 

До това разкритие обаче не се стигна. Стана ясно само, че централният полицейски регистър е бил подслушван, следен и проверяван тайно и в разрез със закона, според прокуратурата. Делото е секретно и ще се гледа при закрити врата.