Родители дариха сърцето на починалия си син, спасиха един млад мъж

 

Живот с ново сърце. Втори шанс получи млад мъж от София. Той е един от четиримата, спасени от момчето от Варна, което стана донор с разрешение на близките му.


Ножът за трансплантираните и за семействата на донорите винаги има две остриета. Едното - да не смееш да се надяваш някой да си отиде, за да дойде редът ти. Другото - да преглътнеш скръбта си, за да победи животът. 

Още по темата


Прибрах се от работа, легнах си и след около 1 час не можех да си поема въздух. Отидох на лекар и ми казаха, че имам сърдечна недостатъчност”, разказва трансплантираният при поредната донорска ситуация Божидар Дончев.


От януари до юни той живял с диагнозата. Сложили го в списъка на чакащите за трансплантация. Не знаел дали ще я доживее.


Случило се, докато се разхождал в зоопарка. Обадила му се една от лекарките и му съобщила, че има донор и трансплантацията трябва да започне след три часа. 


Насред зоологическата градина Божидар изпушил последната си цигара в живота. И тръгнал за ново сърце.


Донорът е 21-годишният Георги от Варна. Починал от инсулт, без оплаквания. Семейството му решило да помогне. 


Сълзите на майката на Георги Божидар видял по телевизията. 


Като ги видях, имах чувството, че ги познавам. Стана ми много мъчно. Бих се свързал с хората, ако те имат желание, да се видим, да си поговорим. Все пак нося една част от тях”, казва Божидар. 


За лекарите сърцето е шестото в страната, сменило собственика си тази година. И чакат още 25 души. Не стигали сърца.


След шест месеца Божидар би трябвало да се е възстановил напълно. Месеците без здраво сърце и 30-те дни с ново са го научили на благодарност. Към лекарите. И към родителите.