Вижте нейната гледна точка за рисковете на професията и неудобните репортажи

Тя е един от криминалните репортери на Нова, които често се озовават в центъра на журналистическо разследване. Разкрития за незаконната търговия с анаболи, схемите за купуване и продаване на гласове в пловдивския квартал „Столипиново”, както и в Пазарджик, на евроизборите през пролетта на 2014 г., репортажи за контролирания вот на местните избори и референдума, както и нападение над нея и екипа на Нова в Самоков, докато се опитват да вземат интервю от кандидата за общински съветник Трайчо Василев – са сред емблематичните случаи, с които свързваме Надя. Вижте нейната гледна точка за рисковете на професията и неудобните репортажи.

 

Чувството да си от другата страна, когато едно разследване стане наистина горещо?  
Зависи кое приемаме за „горещо”. Всички теми, които властта не иска да излизат на повърхността, са горещи. И винаги, когато успееш да ги извадиш, чувството е приятно. Още по-приятно би било, ако всеки път, след всяко разследване на журналист, има реален и траен ефект.

 

Как откриваш и избираш твоя случай?

Случаите сами те намират. От всяка тема или на пръв поглед незначителен въпрос може да излезе „твоят” случай.

 

Още по темата

Докъде си готова да стигнеш в търсене на истината?

Не бих стигнала по-далеч от истината, ако това отговаря на въпроса. Истината често е условно понятие за някои хора и твърде често хората, които я търсят, всъщност си я носят от самото начало. Най-трудното в нашата работа е точно това – да не тръгваш със зададени отговори, да не разсъждаваш от позицията на крайна инстанция, а да си готов да слушаш, мислиш, питаш и дори да промениш мнението си, ако фактите го оборват.  

 

Има ли нещо, което би те накарало да спреш да работиш по конкретен случай?

Досега не съм срещнала нещо, което би ме спряло да работя по конкретен случай, освен липсата на случай.  

 

Това, което ти дава сили да продължиш?

Не знам дали имам точен отговор. Приятели, които не са в нашата професия, казват, че ние, журналистите, сме пристрастени към работата си. Като влюбването е - просто обичаш, не се питаш защо, а когато дойде моментът да си зададеш този въпрос, значи нещо се е счупило.

 

В криза ли е българското правосъдие?

Проблемът не е в българското правосъдие. Мисля, че дълбочината на мисленето, самочувствието и независимостта на всеки един отделен човек в България са в криза. А това е по-страшно от кризата само в българското правосъдие.

 

Моментът, в който усещаш, че си си свършила работата?

Когато съм видяла истината, казала съм я и това е имало ефект.

 

Твоята запазена марка за въздействащ репортаж?
Не мисля, че имам запазена марка. Въздействащите истории са въздействащи истории, не обичам аз да „моделирам” репортажите. Героите и историите са такива каквито са, а работата на репортерите е да ги покажат такива, не да ги гримират.

 

Допълнителни въпроси от читатели

Коя е "топ екшън ситуацията", в която си изпадала по време на работа? Съвсем скоро видяхме една инфарктна такава, с участието на Пиже. 
„Топ екшън ситуация”… не знам. Случилото се в Самоков беше много неприятно. Иначе екшън има в много ситуации – при наводнението в Добрич, след земетресението в Непал, при бежанците на остров Лесбос. На всички тези места обаче екшънът е доста по-смислен от обикновеното физическо нападение.

 

Оценявам Вашата работа под прикритие. Какво е чувството, когато над Вас бди заплаха от "под прикритие"?  

Заплахата никога не е „под прикритие”. Обикновено тя идва от този, когото си ядосал. А когато познаваш този, когото си ядосал, знаеш и какво да очакваш. Но все си мисля, че когато си бил честен, дори с такива хора, заплаха няма.

 

Какви са разследващите журналисти на Нова? Какво е да си от другата страна и как се действа под прикритие? В следващите дни можете да ги попитате лично. Изпратете ни своите въпроси към Тина Ивайлова, Марин Николов, Миролюба Бенатова, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева като коментар под статията.