Предложението е на ЕС

Facebook и няколко други сайта ще трябва да бъдат заключени за деца под 16 години, които нямат разрешение от родителите си да са в социалните мрежи, съобщи „Индипендънт”. 

 

Още по темата

Промени в европейските правила за защита на данните на Европейския съюз предвиждат възрастта на децата, които имат право да чатят, да бъде увеличена от 13 на 16 години. Това означава, че сайтове като Facebook, WhatsApp и Snapchat ще могат да бъдат отваряни само от хора, които имат навършени 16, или имат специално разрешение от родител да са в мрежата. 

 

Въпреки че промяната предизвика възмущение сред някои хора, съвсем възможно е промените да заменят съществуващите правила. 

 

Много активисти се опасяват, че подобна забрана би направила децата още по-уязвими. Според тях поставянето на граници може да ограничи достъпа и до важна информация.

 

Повечето големи сайтове вече изискват от потребителите си да имат навършени 13 години, въпреки че реално няма как да са сигурни в това.

 

Някои сайтове, които имат изискване за юзъри над 18-годишна възраст, например, са въвели опция потребителите да се регистрират с кредитна карта. 

 

Технологичните компании вероятно ще настояват все пак правилата да не бъдат въведени.

 

Учени откриха, че животът без Facebook е по-хубав. Анализът е на Института за изследвания на щастието в Копенхаген. Според него, когато се откажат от Facebook, хората губят чувството за самота и пристъпите на гняв и повишават удовлетворението от живота си. Припомнете си: