Хората дойдоха с лични казуси и със съмнение в независимостта на правосъдието

 

Променена Конституция и номинация за нов правосъден министър. Тези новини донесе 16-и декември. Без промяна остава единствено недоволството на съдии и граждани срещу съдебната реформа.

 

Днес магистратите поканиха символично граждани вътре в Съдебната палата, за да си говорят за проблемите в системата. Това тяхно недоволство е трето поред и тъй като по закон те нямат право да протестират ефективно, поискаха да се срещнат с граждани, за да видят какво не е наред.

 

Хората дойдоха с папки документи с лични казуси и със съмнение в независимостта на правосъдието.

 

Магистратите обещаха срещите с граждани да продължат. Съдиите обаче отказаха да коментират предложението за нов правосъден министър в лицето на Екатерина Захариева и обяснеха, че оттук нататък ще я преценяват по делата.

 

 

Причините, поради които се стигна както до избора на нов министър, така и до трусовете в управлението, бяха промените в Конституцията, заради които Христо Иванов подаде оставка, а част от Реформаторския блок излезе в опозиция. Въпреки това новите текстове бяха приети днес със 189 гласа на депутати от всички парламентарни групи без БСП. А реформаторите - опозиционери бойкотираха вота.

 

А дали новините от Народното събрание ще сложат край на протестите срещу съдебната реформа? 

 

Във вторник, на седмия ден на протестите, се стигна и до напрежение между протестиращите и полицията. Подробности гледайте в прикаченото видео: