В магазините разчитат на видеонаблюдение на клиентите

 

Голямото коледно пазаруване е в пика си. Въпреки че полицията отчита спад на джебчийските кражби, струпването на клиенти в търговските центрове преди празниците е благодатно място за крадлите. Как клиенти и търговци се пазят от набезите на сръчните джебчийки?

 

Още по темата

„Моля, оставяйте си личния багаж на предназначените за това места, защото докато вие разглеждате нашите предложения, някой може да разглежда във вашата чанта”, съобщават редовно в големите търговски вериги. Така те пазят своите клиенти от крадлите, които са винаги добре облечени и никога не бият на очи.


„Хващали сме, разпознаваме ги и още като влязат, съобщаваме по микрофона хората да си пазят чантите”, обяснява Виктория Желева, продавачка в магазин.


Личният контакт с крадлите и видеонаблюдението е помогнало на служителите да се научат да ги разпознават и по поведението им.


„Влизат в магазина, започват да оглеждат, гледат там, където няма видимост от камерите. Такива места търсят и започват да оглеждат хората”, добавя Виктория Желева.


А жертви на сръчните момичета най-често стават разсеяните клиенти.


Експертите съветват да не носите на едно място кредитните си карти и ПИН кодовете. Бъдете внимателни и когато сте в пробната на магазина или оглеждате някоя стока.


„Да носят своите чанти плътно до тялото, отпред по възможност за да могат да имат контрол над тях. Ако се налага да носят големи суми пари в себе си да ги разпределят на няколко по-малки и да ги слагат на различни места”, обяснява Ивана Милева, говорител на ОД на МВР-Варна.


Варненската полиция отчита спад в джебчийските кражби. За тази година са едва стотина, докато за миналата са близо 250.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова

 

А вижте как катерица-джебчийка дебне в столичен квартал: