Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл”

 

Мъжете и жените у нас не са равнопоставени. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл”. 

 

Според него две трети от българите искат закон срещу това неравенство между половете. 

 

Владимир и Анелия са бебета под 1 година, но са изведени заедно от майките си на разходка. Пълна равнопоставеност, поне на тази възраст. Но дали това равенство ще продължи и по-нататък в живот им. Според младите им родители, проблеми има, особено в работата. 

 

„Смятам, че на мъжете им е по-лесно, отколкото на жените. Да не говорим, че на много от работодателите, когато разберат, че жената е бременна, приключват договора”, заявява Милена. 

 

Проблеми за жените преди раждането, проблеми след.

 

„В някои среди определено е по-лесно на мъжете. Когато една майка си търси работа с едно, или с две деца, при всяко положение ще изберат друг кандидат”, смята Таня. 

 

Министърът на труда и социалните грижи си е поставил за цел, тези проблеми, ако не да бъдат премахнати, то поне да бъдат намалени значително. Но проблемът са и обществените възприятия. 

 

„4% смятат, че да си млада майка, е проблем за работата, останалите 95% смятат, че няма проблем, какъв и е проблема на младата майка”, коментира социалният министър Ивайло Калфин.

 

И търси причините.

 

„Жената защо приема по-ниско заплащане? Не защото работодателят е лош човек, а защото приема по-лоши условия на работа”, коментира министър Калфин. 

 

Очаква се подобни проблеми да бъдат премахнати с новия законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете, внесен през ноември в Народното събрание.