Самолетите ще се насочват по магистрали в небето

 

Магистрали в небето. От днес летим по-евтино, по-бързо и по-безопасно със самолет. А причината – голяма част от полетите, които минават над България, вече ще могат да се планират по възможно най-краткия маршрут. 

 

В оперативната зала на РВД всеки ден се следят маршрутите на хиляди полети – така че да се гарантира безопасността им във въздушното пространство. От днес самолетите могат да използват директни маршрути с голяма дължина – така че се трупат икономии, както за авиокомпаниите, така и за самите пътници.

 

Георги Сидов е регулировчик в небето. И пръв помощник на пилотите в сложния въздушен кръстопът от трасета.

 

От няколко години ръководителите на полети у нас като Георги сами решават по кое трасе да мине всеки самолет, за да стигне най-бързо. Но засега само през нощта. 

 

Така без завои и излишно обикаляне, самолетите се насочват по въздушни магистрали. От днес тези директни пътища в небето стават повече и разстоянията, по които ще летим по най-краткия възможен път, стават много по-дълги.

 

Новите директни маршрути включват навигационни точки от въздушните пространства на Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина и Словения, по възможно най-кратък път.

 

Летейки по въздушните магистрали, а не по второстепенните пътища в небето, полетите стават и по-къси. И не само: спестява се време на пътниците, спестява се гориво за авиокомпаниите и ползи за околната среда, уточнява Георги Пеев – генерален директор на РВД. 

 

Очакванията са, когато маршрутите са по-къси, а разходите за гориво за авиокомпаниите – по малки – билетите за самолет да поевтинеят. Крайната дума обаче имат авиокомпаниите.