Желаещите ще могат да видят над 80 творби, уловили епохата и делото на Апостола

 

Васил Левски през погледа на няколко поколения български художници. За първи път пред публика ще бъде показана най-голямата колекция от портрети на Апостола. Мястото е Националната галерия, а поводът - навечерието на 143-ата годишнина от обесването на Левски.

 

Половин година кураторката Жанет Митева обикаля страната в търсене на портрети на Апостола. Открива ги почти нявсякъде. По стените на селски читалища, градски библиотеки и музеи. Резултатът - над 80 творби, уловили епохата и делото на Левски. Някои от тях до болка познати, други - малко известни, трети - никога непоказвани. 

 

Голяма част от портретите са взети от домовете на частни колекционери. Сред картините в изложбата попада и портретът на Левски, който от 2010-а година е закачен в Гербовата зала на Президенството. Той е дело на световноизвестния български художник Росен Райчев, рисувал личности като Морган Фрийман, Джаки Кенеди и двамата президенти Буш. Патрон на изложбата е Общобългарския комитет "Васил Левски". 

 

За първи път у нас галерия ще се превърне в сцена. Под режисурата на Асен Шопов актьорът Весо Плачков влиза отново в ролята на Дякона. Постановката ще се играе всеки уикенд. Именно на мястото на Националната галерия някога се е помещавал и конакът, в който преди 143 години Левски чува думите "Смърт чрез обесване!". 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова