Основателят на "Уикилийкс" трябва да бъде разпитан за сексуални посегателства

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж няма да напусне посолството на Еквадор в Лондон, докато съществува заплаха да бъде екстрадиран в САЩ, заяви днес негова адвокатка, цитирана от ТАСС и БТА.

 

"Асандж няма да излезе, защото има заплаха (за екстрадиция) в САЩ. Това е опасност, за която нито Швеция, нито Великобритания са направили нещо", каза на пресконференция Мелинда Тейлър по повод по-нататъшните планове на Асандж.


Работна група на ООН обяви днес, че смята задържането на Асандж за незаконно. Тя призова той да бъде освободен и да му бъде изплатено обезщетение.

 

Основателят на "Уикилийкс" се намира в посолството на Еквадор от 2012 година. Асандж се страхува от екстрадиране в Швеция, а после в САЩ. Той казва, че наказателното преследване срещу него е политически мотивирано и е претекст, под който американските власти се опитват да постигнат екстрадирането му в САЩ, за да бъде съден за разпространение на поверителни документи.

 

В Швеция той е издирван за разпит, след като две жени заявиха, че ги е подложил на сексуални посегателства. 

 

Бащата на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж - Джон Шиптън, заяви в интервю от Сидни, че вече не може да се очаква справедливост от британските закони. Той коментира това, след като от ООН заявиха, че Асандж е бил задържан без основания както от Швеция, така и от Великобритания и двете държави трябва да го компенсират.