Кметът на Стамболийски иска имението да се превърне в национален музей

 

Царският дворец „Кричим” да се превърне в национален музей и да бъде отворен за посетители - това поискаха жителите на Стамболийски и съседните села. За да стане това, кметът на града - Георги Мараджиев, ще поиска държавата да предостави двореца за стопанисване на общината.


Той е построен през 1902 г. от княз Фердинанд. Оттогава досега достъп до царските покои са имали някогашните партийни членове и височайши гости от чужбина. В резиденцията право да отсядат и сега имат единствено първите държавни мъже.


Двореца са посещавали Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро, Юрий Гагарин. 


Идеята на кмета на Стамболийски е срещу такса от 5 лева всеки да може да надзърне в царските покои. 


В двуетажната сграда има 55 помещения, 12 от които са бани. Цялостното обзавеждане на имението е докарано от Германия. Повече от век мебелите и царският кристал стоят непокътнати.


През 2013 г. Върховният касационен съд окончателно присъди двореца на държавата и така отряза претенциите за реституция на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. От август миналата година имотът се стопанисва от Националната служба за охрана.


За издръжката му хазната отпуска около 500 000 лева годишно. Кметът на Стамболийски изчислява, че ако имотът се даде на общината, разходът на държавата ще е наполовина по-малък. 


„Кричим” ще може да отвори врати за туристи най-рано през лятото. 


Репортер: Благой Бекриев