„Откраднат живот” през погледа на главния сценарист Христина Апостолова и продуцента Евтим Милошев

„В момента всички сме в трепетно очакване и нямаме търпение да видим как сме се справили. Истината е, че целият екип на „Откраднат живот” даде всичко от себе си” – това заяви в интервю за в. „Телеграф” главният сценарист на сериала Христина Апостолова. Пред изданието тя и продуцентът Евтим Милошев разказаха подробности за новия сериал, който започва на 8 март по Нова. Ето някои от акцентите в интервюто: 

Христина, вие сте главен сценарист на новия сериал „Откраднат живот”, какво ще видим в поредицата?
Христина Апостолова: Това е сериал, който разказва една дълбоко драматична лична история, а болницата е среда, в която се развива цялата тази история, като паралелно с това се преплитат съдбите на пациенти и лекари. Стремим се да обхванем всички проблеми на здравеопазването, показани през личните истории обаче.

Трудно ли се пише докторски сериал?
Христина Апостолова: Българският зрител е доста разглезен относно лекарски сериали заради свръхдобрата такава продукция от американската индустрия. В момента всички сме в трепетно очакване и нямаме търпение да видим как сме се справили. Истината е, че целият екип даде всичко от себе си.

Оприличават „Откраднат живот” като българското „Спешно отделение”, има ли нещо общо между двата филма?
Христина Апостолова: Силно се надявам нашият сериал да стане такава класика, каквато е в световен мащаб „Спешно отделение”. Иначе няма нищо общо. Ние правим една оригинална продукция.

Освен основния каст от актьори ще има ли гост – звезди, които ще вземат участие в сериала?
Евтим Милошев:
Да, има такива гостуващи звезди, но няма да издавам кои са. Искам да има нотка на изненада за зрителя.

Труден ли беше предварителният кастинг за избор на актьорски състав?
Христина Апостолова:
По принцип, за да заработи цялата машина, беше доста трудно. На самия кастинг бяхме дали текстове, пълни със зверска терминология. Естествено, актьорите нямаха никаква представа от медицински понятия. Подходиха с много вяра и наивност и дадоха всичко от себе си, като всеки от тях представи даден термин като пълна импровизация.

Кое бе ай-любопитното по време на каста?
Христина Апостолова:
Moже би фактът, че с темата за здравето и човешкия живот, самите актьори разказаха много лични свои истории.

Ще видим ли някоя от тези истории в сериала?
Христина Апостолова:
Да, но те са толкова лични, че аз няма как да ги разкажа. Ако някой от тях сам реши да ги разкрие, ще разберете кое от лентата е по реален случай.

Колко серии ще има в първия сезон?
Христина Апостолова:
48 епизода, което е огромен обем, ако се смята, че традиционно се правят по 12 серии в сезон. Това обаче е филмопроизводство за телевизия.

Мислите ли за втори сезон? 
Христина Апостолова:
Да, имаме желание от телевизията да направим поне три сезона, още обаче се работи активно по първи сезон. Веднага след като приключим с него, се захващаме за втори. 

Кой беше най-интересният момент досега в подготовката и снимките на „Откраднат живот”?
Христина Апостолова:
Наши партньори са Нова телевизия, Киноцентър „Бояна” и Александровска болница. От болницата направиха страхотен жест към сценарния и актьорския екип и ни поканиха на реални операции. Влизахме по двама-трима души в операция и това мога да го нарека като един незабравим момент. Аз присъствах на операция на дебелото черво, а пациентката беше на 45 години. Първоначално мислех, че ще ми стане лошо и не толкова от гледката, колкото от миризмата, но се оказа, че няма нищо такова. Зверски огладнях, защото не посмях да хапна нищо преди това. Докторът ме предупреди, че след операцията много ще ми се спи, защото поемам изпарения от анестезията. Беше ми изключително интересно. Смятам, че актьорите ни вече са полудоктори (смее се). Аз пък вечер заспивам, а сутрин се будя с медицински термини.

От толкова много проекти остава ли ви време за децата и семейството, тъй като вие сте тандем не само в работата, но и в личния живот?
Евтим Милошев:
На мен ми остава (смее се).
Христина Апостолова: Винаги има един от нас, който да застъпи, когато има по-натоварен режим на работа. В случая сега Евтим намира повече време за децата.
Евтим Милошев: Аз съм с тях по веселата част повече, в игрите и забавленията, не толкова в сериозните неща. Те са големи момчета – на четири и на девет години. Доста са самостоятелни и сякаш подсъзнателно виждат, че сме заети и се опитват да не създават излишно напрежение. Но това са деца и искат внимание и се борят за него. Искат да си играем, да си говорим.

Имат ли артистични заложби?
Евтим Милошев:
Всяко дете има артистични заложби, особено когато става въпрос за създаване на драма или комедия (смее се). Митко играе на сцената на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов” в пиесата „Скакалци”. Той е на една сцена със Стоянка Мутафова, Христо Гърбов, Любо Нейков, майка си. Всеки път след представление се прибира силно превъзбуден от аплодисментите и от живота в театъра – този на сцената, този зад сцената и този пред сцената.

Вие непрекъснато сте заедно и в работата, и вкъщи. Не си ли омръзвате?
Евтим Милошев:
На пръв поглед наистина изглежда, че постоянно сме заедно, но това не е така.
Христина Апостолова: В работата си сме на различни нива – той е глава на компанията, а аз съм обикновен служител и нямаме толкова пресечни точки.