Юристите са категорични, че обвиненията срещу него за речта му във ВКС са неоснователни

 

227 адвокати излязоха с подписка в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и речта му по случай 135-годишнината от основаването на институцията. 

 

В обръщението си в края на миналата година Панов отправи обвинения за това, че депутатите не приеха промените в Конституцията, с които „трябваше да започне връщането на властта на институциите и разрушаването на статуквото”.    

Още по темата

 

Панов заяви тогава, че усилията, които са били „положени за спъване на реформата са напълно обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани”.

 

Речта му обаче беше подложена на сериозна критика. 

 

С настоящата подписка до ВСС стотици адвокати заявяват, че обвиненията срещу Панов за речта му са неоснователни, а резултатите от проверката на Етичната комисия към ВСС са неприемливи. Освен това при заседанията на Висшия съдебен съвет има „публично демонстрирана липса на разделение на властите”.

 

Юристите заявяват, че на фона на „замрялата съдебна реформа, отрицателния доклад на ЕК и липсата на открит дебат за ролята и мястото на прокуратурата”, те подкрепят напълно речта на Лозан Панов.

 

„Ако не бъдат взети от държавните институции спешни мерки за решаване на изключително сериозните и системни проблеми, изложени в това послание, то не може да има независимост на съдебната система, върховенство на закона и ефективно правосъдие, а липсата му ощетява всеки български гражданин!”, се казва в подписката. 

 

И продължава: „Като страна в процеса, който трябва да осигури правосъдието, не можем повече да мълчим и казваме също като г-н Панов силно и ясно: "Стига вече толкова!", поради което и се подписваме лично под това слово”.

 

Припомнете си речта във видеото: