Документът прави равносметка на „Операцията София“ за справянето с бежанците

Увеличение с цели 1664 процента на мигрантите, влезли в Европа през Гърция, е регистрирано миналата година, като общият брой на бежанците е 771 237. Това гласи секретен военен отчет на ЕС за бежанската криза, публикуван от WikiLeaks.

 

Докладът от 29 януари прави равносметка на „Операцията София“ за справянето с бежанския поток, идващ главно от Либия и Северна Африка.

 

По източния средиземноморски маршрут през Турция и Гърция са минали най-много мигранти, които са предимно от Сирия, се посочва в доклада. Броят на загиналите по пътя са 731, сочат данни на Международната организация за мигрантите (МОМ). Това представлява 0.1% от всички бежанци по този маршрут, което е доста по-малко в сравнение с жертвите от централния средиземноморски маршрут, които са 2 %. При това мигрантският поток по този маршрут бе доста по-малък от източно-средиземноморския, което потвърждава високата му степен на опасност.

 

Като цяло в отчета, цитиран от БГНЕС, се посочват общо три маршрута. Най-ненатоварен се оказва западният маршрут през Испания. По него са минали едва 3209 мигранти, главно от северозападната част на Африка.

 

Следващият маршрут е централният средиземноморски от Либия към Италия и през него миналата година са 154 725 мигранти, което е увеличение едва с 9 процента в сравнение с 2014 година. Техният брой представлява 16% от общия бежански поток. Слабото повишаване на мигрантския поток по това трасе се обяснява с предприетите мерки от Египет, който спря наплива на бежанци, главно сирийци, към съседна Либия и оттам към Европа. Съответно за тях източният маршрут през Егейско море се е оказал по-удобен, той е и по-къс и по-безопасен.

 

В доклада се посочва, че общият брой на мигрантите, стигнали до Европа миналата година, е 929 171 души.

 

Отчетът се спира и на съвместната морска операция на страните от ЕС и бъдещата стратегия. Един от ключовите етапи на операцията е преминаването от фаза 2A (действия в международни води) към фаза 2B – това е операция в териториалните води на Либия, където пета година върви гражданска война и едва този месец бе сформирано правителство на националното единство. В същото време в Либия са се струпали голям брой жители на Суб Сахара, готови да тръгнат към Европа.

 


Отчетът призовава институциите на ЕС да помогнат за сформиране в Либия на „заслужаващо доверие“ правителство, което ще позволи на войските на ЕС да предприемат операция в нейните териториални води, а в перспектива да я разширят и по крайбрежието на страната (третата фаза).


„Уикилийкс“ уточнява, че отчетът е бил съставен от италианския контрадмирал Енрико Кредендино, а документът е бил предназначен за Военния комитет на ЕС и Комитета ЕС по политика и сигурност. 

 

По-рано беше съобщено, че над 1 милион бежанци са пристигнали през 2015-а в страни от ЕС. Повече гледайте във видеото: