Това трябва да се случи до средата на март

Страните от Централна Европа заявиха, че ще засилят охраната на границите си, ако сключеното споразумение между ЕС и Турция за намаляване на потока от мигранти не се прилага ефикасно, предадоха Франс прес и БТА.

 

"Ако до средата на март продължават да пристигат по 1500-2000 души на ден, ще е ясно, че Турция не спазва обещанията си и ще имаме нужда от друг вид защита на европейските

Още по темата

граници", заяви пред медиите чешкият министър по европейските въпроси Томаш Проуза в Прага, в навечерието на важна среща на ЕС.


В средата на март ще се състои и следващото заседание на Европейския съвет.
Страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) обещаха на България и Македония да им помогнат да защитават границите си с Гърция, ако до средата на март не се подобри контрола на границата с Турция. Това ще остави Гърция почти сама пред прилива на мигранти, като я остави извън шенгенското пространство за свободно движение, отбелязва АФП.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви тази седмица, че според него Гърция не е в състояние да изпълни задълженията си по защита на шенгенските граници. Той предложи 300 полицаи, които да помогнат на Македония и България да защитят границите си с Гърция, припомня агенцията.

 

В края на ноември Турция и ЕС подписаха "план за действие", който предвижда европейска помощ от 3 милиарда евро за Турция в замяна на обещание да контролира по-добре границите си и да се бори срещу трафикантите на хора. Според този план бежанците, идващи предимно от Сирия и от Ирак, след това ще се разпределят в ЕС по квотен принцип. Повечето страни от ЕС обаче не показват ентусиазъм от тази идея.

 

На срещата на високо равнище на ЕС утре и вдругиден трябва да се постигне споразумение, което да избегне излизането на Великобритания от ЕС. На нея обаче ще се обсъди и миграционната криза, която разтърсва Европа и няма прецедент след края на Втората световна война.

 

Според данни от началото на тази година над 1 милион бежанци са пристигнали през 2015-а в страни от ЕС. Повече гледайте във видеото: