Той заяви, че затворът не е единственото решение на липсата на сигурност

Папа Франциск заяви, че затворът не е единственото решение на липсата на сигурност по време на посещение в мексикански затвор с 3000 задържани, разположен на границата със САЩ, предаде Франс прес.

 

В своята проповед папата призова да помогнат да бъде разкъсан кръгът от насилие и отчуждение с помощта на собствения си опит и да се борят за оздравяване на ситуацията в обществото. 

 

През 2010 г. Cereso 3 бе един от най-лошите затвори не само в Мексико, но и в цяла Латинска Америка, като жертвите на конфликти там ежегодно бяха около 300 души. По думите на папа Франциск лишаването от свобода може би е най-трудната и тежка участ, но в същото време тя може да бъде и най-плодотворната.

 

"Разговаряйте с вашите близки, разкажете им за своя опит и помогнете да се разкъса кръга от насилие и отчуждение", призова той. 

 

Проповедта на папата предизвика силно емоционална реакция у затворниците. Охранителните камери запечатаха сълзи по лицата на някои от тези с най-тежки присъди, включително за убийства и наркотрафик. 

 

Граничещият със САЩ мексикански град Сиудад Хуарес, където живеят 1.4 млн. души, между 2008 и 2010 г. бе считан за най-опасния град в света. Там се извършваха по около 600 убийства месечно. Към момента броят на подобни престъпления е сведен до 0.5 случая дневно.