Вернер Файман смята, че скоро Германия ще последва примера на Виена

"Македония, Сърбия, Хърватия и Словения са изправени пред изпитание, защото Гърция не е

Още по темата

в състояние за охранява външните граници, но Македония, която не е член на ЕС, не може да бъде негова външна граница". Това заяви австрийският канцлер Вернер Файман пред в. "Курир". Той смята, че в близко време Германия ще промени политиката си спрямо бежанците по австрийския модел.

 

"Австрия предприе стъпки, имайки предвид действителността, а тези крачки ще бъдат предприети и от Германия... Лично вярвам, че в близко време ще постигнем съгласие", каза още канцлерът.

 

В началото на бежанската криза Австрия бе сред най-близките съюзници на Германия. Файман и Ангела Меркел в началото на септември се договориха за отваряне на границите за бежанците, които идваха от Унгария. Поради огромната бежанска вълна в Германия и Австрия обаче се увеличи вътрешният натиск за повторното затваряне на границите.

 

Властите във Виена въведоха ограничение от 37 500 бежанци за тази година, уточняват БГНЕС и Танюг. 

 

От началото на тази година в Австрия са подадени 11 000 молби за получаване на статут на бежанец, съобщи вътрешното министерство във Виена.

 

Заедно с това има още 8000 молби за обединяване на семейства, които вече са признати за бежанци. Това означава, че вече е достигнат на 50% таванът от определения за тази година брой на бежанци, които Австрия ще приеме.

 

От утре в Австрия влизат в сила новите мерки, които предвиждат в страната да се приемат до 80 молби за получаване на убежище. Страната ще допуска на своя територия до 3200 души, които смятат да потърсят спасение в някоя друга западна страна.

 

Над 1 милион бежанци са пристигнали през 2015-а година в страни-членки на ЕС. Повече гледайте във видеото: