Жена по документи, мъж по душа

Историята на Пол – един човек, който определя себе си като интерсексуален. 

„Това е един човек, в чиито документи за самоличност пише женско име. Човек, който обаче се усеща като мъж, живее като мъж и иска документите му за самоличност да бъдат на мъж. Най-общо казано – жена по документи, мъж по душа”, разказа Миролюба Бенатова. 

Оказва се обаче, че няма значение как се чувства той. Държавата приема административно неговия пол какъв е. 

Той има лична карта с женско име, но действа като мъж.

„Човекът, който е в личната ми карта, не съществува и никога не е съществувал. Той е административна грешка. Аз не съм това, което пише в документите”, казва Пол.

Не е хетеросексуален, не е и гей. Казва, че е интерсексуален – няма точна статистика колко са хората като него, но той знае за поне 20 българи, които се борят със стигмата.

Заклещен между мъжкото и женското начало, създаден биологично различен с недоразвити полови органи, в невъзможност да създаде човек или да го износи - Пол е единствен в България, който е готов да говори публично как се живее с неопределеността. Той е и единственият българин, който се бори по съдебен път да получи пола, с който се идентифицира. Засега на първа инстанция съдът отказва на Пол да уважи желанието му и го оставя жена по административен път.

Семейството му е от Монтана, а той е вече над 40-годишен. Когато е в пубертета, лекари решават да отстранят недоразвитите му мъжки полови органи, без да информират него или близките му какво точно оперират.

Повече за историята на Пол гледайте във видеото