Финалистът в ПРОМЯНАТА 2014/2015 спечели финансиране по проект на Агенцията за хората с увреждания

Един от финалистите в първото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change - ПРОМЯНАТА 2014/2015, отбелязва пореден успех.  Сдружение „Конна терапия” спечели финансиране на стойност на стойност 15 544 лева по проект към Агенцията за хората с увреждания. Благодарение на проекта  60 деца от два столични общински центъра – ДЦДУ „Св. Bрач“ и ДЦДУ в квартал Надежда – ще бъдат включени в терапия с помощта на коне, провеждана на конна база в село Иваняне за период от шест месеца. Проектът ще стартира през месец май на изцяло новоизградено терапевтично пространство, отговарящо на нуждите и изискванията за провеждане на конна терапия за деца със специфични нужди. 

Психологът Веселина Фелдман, която е финалист в  ПРОМЯНАТА 2014/2015 и инициатор на идеята за конна терапия за деца с аутизъм, синдром на Даун, хиперактивност и детска церебрална парализа, разказа подробности за новия проект в интервю за сайта Novatv.bg.


Веселина, какво е за Вас това финансиране и как успхте да го спечелите? 
На първо място е голямо признание! Изключително съм щастлива и благодарна за оказаната подкрепа и доверие, защото много имаме нужда да знаем, че не сме сами в борбата, която водим за един по-добър и щастлив живот за децата със специфични нужди. Тази борба никак не е лека, но смело мога да кажа, че откакто сме започнали дейността си, вече малко повече от година, винаги сме срещали голямо разбиране и подкрепа от държавните институции, от обществото, от приятели, от благодетели, дарители, доброволци… Всъщност много хора участват с добрата си енергия и това е изключително мотивиращо, а от мотивация и оптимизъм имаме най-голяма нужда. След това, разбира се, и от финанси, затова спомагат тези проекти, които печеля най-вече благодарение на силната си мотивация, желание и ясна цел.  


Как планирате да използвате получената сума и ще се промени ли броят на децата, с които работите?  
Средствата са планирани да осигурят 6 месеца терапия с помощта на коне за 60 деца от два столични общински центъра – ДЦДУ „Св. Bрач“ и ДЦДУ в квартал Надежда. Средствата отиват за издръжката на 3 коня, които ще участват в терапиите, два от тях са вече познатите ви от миналата година Зита и нейното конче Мезира, а сега ще включим и още един, който е почти завършил специализираното си обучение, за да бъде готов да стане част от екипа ни. Ще покрием и други разходи. Ще можем да закупим и допълнително специализирано оборудване, което е от изключително значение от гледна точка на сигурност и ефективност на терапиите. Относно броят на децата мисля, че засега, тази година, ще остане горе-долу колкото миналата, т.е. планираме за 2016 година през програмата ни да минат близо 100 деца. 


Може ли работата Ви с децата да промени техния живот, да им помогне? 
Аз вярвам,  че може, иначе за какво да го правя! И теорията, и практиката го показват повече от ясно. Психотерапията с помощта на коне започва развитието си в Европа и Америка преди повече от 40 години и от тогава до сега има изградени световни организации, които се занимават много сериозно с развитието и прилагането на метода, който е с доказано висока ефективност за подобряване на физическото и психическото функциониране на деца с проблеми в социалното, когнитивното, езиковото, поведенческото и физическото развитие. А в моята практика, макар и само от година и половина, аз съм виждала истински чудеса. Неведнъж съм споменавала случая на петгодишното дете с аутизъм, което каза първата си дума при нас. От миналата седмица имам още един подобен случай - на деветгодишно дете с аутизъм, което направи първите си опити да вербализира, т.е. започна някакъв процес на подобрение и нямам търпение да видя как ще продължи. Има деца, които правят на пръв поглед малки крачки, но всичко това са процеси, които в крайна сметка водят към едно по-добро разбиране на реалността и комуникация с нея и с нас, „нормалните“. Всъщност има един ключов момент и той е детето да се ангажира в процеса на общуване и занимания с коня. Оттам нататък всички правят крачки и резултатите не закъсняват. 


Нуждаете ли се Вие самата от помощ, за да продължите да помагате? 
Много! От всякаква – психологическа, финансова, морална, емоционална… (смее се) Успявам да продължа дори и когато не я получавам, но няма да откажа помощ. Разбира се, че е трудно, само който е нямал досег с тези деца, не може да го разбере, това не е за всеки, това е призвание, кауза. Само с добри намерения не става, иска се отдаденост, много труд, много часове извън терена, прекарани в мислене, четене… Особено, когато си сам, в нещо ново и непознато, това си е освен всичко друго и професионално предизвикателство.  Често ме питат как издържам да работя с деца, които имат проблеми, и то никак леки, аз пък се питам как родителите на тези деца се справят със съдбата си и си мисля, че както за тях, така и за мен отговорът е в това, че освен психическото и физическото натоварване, специалните деца са и много зареждащи, техните усмивки струват колкото сто други усмивки, техните крачки са равни на огромни скокове, в които се усещаш много смислен, когато участваш. 
 

На какъв етап в момента е проекта? Какво предстои в следващите 2-3 месеца? 
На труден, даже доста труден етап, но отново с много вяра и оптимизъм виждам как ще се случат нещата. Големи промени предприех тази година, които започват най-вече с това, че смених мястото на дейността с цел да сме по-достъпни за хората. Бяхме избягали далеч в Плана планина – невероятно красиво, но отдалечено място, а сега сме в село Иваняне - прекрасен компромисен вариант между дивото и градското. Конете пак са на свобода и навън нещо на което много държа, а децата отново са на чист въздух и в същото време сме много по-близо до хората. Всъщност важната и трудна крачка, която предприех тази година на новото място, е да започна изграждането на отделен, самостоятелен терапевтичен център към конната база. В момента се боря с това. Тук е мястото да изкажа огромната си благодарност към собственика на конната база Bеселин Фотев, който ни подкрепя безусловно. Това беше и причината да се спра точно на тази база. Така че това предстои в следващите месеци - да заработи единствения по рода си в България център за терапия с помощта на коне и това трябва да стане най-късно до май месец, защото тогава стартира и проектът ни към Агенцията за хората с увреждания.  Няма причина да смятам, че няма да успеем, но не е лека задача. 

Какво е за Вас ПРОМЯНАТА? 
Ако говорим за  социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ПРОМЯНАТА - тя направи всичко това възможно. С тях поставихме началото и ако не беше точно този старт, точно по този смислен, подкрепящ и човешки начин, не знам дали и как щяха да се случат нещата. Иначе тази година виждам много ПРОМЕНИ във всякакъв план. Вече и като организация сме много по-структурирани и наясно с нещата, дори и чисто административно,придобих много нов опит. Променя се и екипа, разраства се, появяват се интересни и смислени хора, имаме много прекрасни доброволци, които помагат със сърце. Искам да изкажа специални благодарности на Катя Биковска, която ми е много голяма подкрепа в момента, когато работим в затруднени условия. Така че това е за мен промяната – организацията се стабилизира, екипа се разраства, Центърът се позиционира, хората ни търсят все повече. Получаваме подкрепа от  институции, фондации и не малко хора. А най-голямата ПРОМЯНА, която стои в основата на всичко, е промяната в децата, докато виждаме и вярваме в нея ще продължаваме да се променяме и да ставаме все по-добри.

Какво искате да кажете на децата и родителите, на които можете да помогнете? 
На родителите на тези деца искам да кажа само едно нещо– възхищавам се на силата и любовта ви. Не ги губете никога! А на децата искам да пожелая едно общество, което да ги разбира и приема такива, каквито са, защото ние се борим да променим тях, в което няма лошо, те имат нужда от подкрепа, но този процес трябва да е двустранен, иначе се губи смисъла…