Целта е да се подпомогнат с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се

 

Великденски бонуси за всички пенсионери, а не само за най-бедните. Омбудсманът Мая Манолова даде старт на кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“.

 

Инициативата била провокирана от писмо на възрастна плевенчанка до омбудсмана. Жената била възмутена, че няма да вземе 40 лева надбавка от държавата. Парите отиват при пенсионери, които получават до 300 лева на месец, а плевенчанката взима 301 лева. 

 

Снежана е парализирана от 11-месечно бебе. Прикована в инвалидна количка вече 64 години. Пенсионер е по болест. Получава с един лев и 37 стотинки повече от социалния праг за добавки, въпреки че месечно отделя около 100 лв. за полагащия й се социален асистент. 

 

Съпругът на Снежана също е инвалид – загубил е слуха си при военно учение. Въпреки трудностите семейството не се оплаква. Поне за този Великден Снежана ще има на кого да се надява. 

 

„Нашите родители невинаги могат да кажат това, което им трябва – нямам пари за храна, за ток. Не им стига, защото не искат да ни обременяват. Дали ще стигне до моя или твоя баща - това няма значение. Ние сме децата им и трябва да помогнем”, заяви Румен Луканов, лице на кампанията.

 

Така беше даден старта на кампанията „Великден за всеки”. Целта е да се подпомогнат с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. 

 

„Със средствата ще бъдат закупени ваучери за 5000 магазина в цялата страна, разпределението на ваучерите ще става по списъци, които ще бъдат изготвени от пенсионерските клубове с помощта на кметовете на общини”, обясни Мая Манолова.

 

Средствата се набират по банкова сметка в СИБАНК, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е  Българският червен кръст:


IBAN: BG03BUIB98885029906100
Банков код: BUIBBGSF 

 

Вече е активен и SMS номер 1255 на БЧК на стойност 1 лел, освободен от ДДС.