Великден в джакузито се оказва най-предпочитан от туристите

 

Над 350 милиона лева само за пътувания и почивки ще похарчим по време на майските празници. Това показват данните на Института за изследвания и анализи в туризма. 

 

Хиляди българи ще отбележат дните около Великден, Гергьовден и 24 май в български или чужди курорти. 580 хиляди ще посрещнат празниците в началото и в края на месеца у нас - основно при близки, роднини и приятели. Към чуждите курорти ще пътуват 380 хиляди българи – предимно в Гърция, Македония и Сърбия. Средно у нас ще похарчим по 285 лева, а отдихът зад граница ще ни струва 490 лева. Равносметката – над 350 милиона за почивки и пътувания. 

 

Месец преди началото на празничния маратон свободни места в повечето хотели и къщи за гости почти няма. Ресторантите и механите в големите курорти се надпреварват с нетрадиционни рецепти за традиционното чеверме.

 

Великден в джакузито се оказва най-предпочитан от туристите, избрали родните курорти. Най-евтино почивката ни излиза в къщите за гости - до 100 лева. В СПА хотелите тридневните пакети започват от 280 лева. 

 

Чуждите туристи у нас през май ще са повече от 550 хиляди. Започват и програмите за пенсионери по родните ни морски курорти, а българите, които ще изберат почивка зад граница, ще са над 350 хиляди.

 

Заради атентатите пътуващите към Турция ще са наполовина – не повече от 60 хиляди.