Историята от Тутракан разказва Миролюба Бенатова

Служители потъват в дългове, за да угодят на шефа си. Те теглят кредити с надеждата, че работодателят им ще ги изплати, както им е обещал. Това обаче не се случва. Историята от дунавския град Тутракан разказва журналистът Миролюба Бенатова. 

По темата

Като във всяко провинциално градче всички се познават. Очаква се да не се лъжат едни други, защото най-малкото ще се разчуе. Но както обикновено животът диктува друга логика. Повече от 20 души имат обща болка и общ срам – теглили са кредити по молба на вече бившия си работодател и сега дължат хиляди, защото заемите не са изплащани.

Преди повече от 10 години те са служители на крупния към онзи момент работодател Валери Цонков. Тогава той има дърводелски цех, няколко фирми и демонстрира благополучие. Вместо обещаното светло бъдеще от негова страна, след раздялата си с фирмата служителите получават писма, че дължат хиляди на банка заради Цонков. Това, че трябва да връщат пари, които не са харчили, ги кара да вдигнат шум.

Документите са оформени от счетоводителката на фирмата Дочка Стоянова, а в банката са приемани със знанието на тогавашната директорка на клона Галя Стойкова. Днес тя работи в Районната прокуратура в Тутракан и не е разследвана.

Към днешна дата фирмата на Валери Цонков е фалирала, а той се води служител на бившата си счетоводителка. И двамата не са разследвани за измама или злоупотреба с доверието на служителите. Не са платили и теглените кредити.

„В държава като България, в която това да има фалшифицирани подписи за взимане на кредити, изобщо не впечатлява никого”, коментира в „Здравей, България” Миролюба Бенатова.

Не пропускайте цялата история за случващото се в Тутракан в неделя в предаването „Комбина”.  

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.