Ердоган се върна в Истанбул

Ситуацията в Турция след неуспешния опит за преврат в Турция постепенно се връща под контрол, като в близките часове ще бъде напълно нормализирана. Убити са 265 души, от които 161 са от страната на правителствените сили и цивилни. Има над 1440 ранени. Арестувани са 1563 души. 

По темата

В петък вечер по телевизията войници обявиха, че са поели властта и въвеждат военно положение и вечерен час. Повечето държави по света осъдиха случващото се. 

"Кръвопролитието и сблъсъците трябва да бъдат избегнато. Проблемите в държавата, трябва да се решават по конституционен път", коментира външният министър на Русия Сергей Лавров. 

Няколко часа след началото на хаоса, турското разузнаване обяви, че превратът е приключил. Не се опавдаха и съобщения в медиите, че Ердоган бяга от Турция. Президентът се върна в Истанбул от почивката си. И се закани да вземе мерки. Чуждестранните лидери призоваха хората да останат на сигурно у дома. Но президентът поиска друго.  Чрез социалните мрежи той подкани своите поддръжници да излязат на улицата и да се опълчат на войниците. Много го послушаха. В един момент граждани се изправиха срещу войници с автомати и танкове. Въпреки изстрелите във въздуха, хората не отстъпиха. На места разбунтувалите се войници се предадоха на гражданите. А други бяха извадени от танковете, обезоръжени и дори бити от привържениците на правителството.

"Това е една малобройна група в турската армия. Има управляваща партия в Турция, която беше избрана с гласовете на хората. Има и избран от хората президент и. С волята на Бог ще продължим да изпълняваме задълженията си до край. И никога няма да оставим страната на тези нашественици", заяви Ердоган. 

След това той излезе сред свои привърженици. И каза, че те трябва да останат по улиците, докато всичко причключи. Но на много места хаосът продължи. Хеликоптер, пълен с войници, кацна на покрива на турския CNN. Журналисти казаха, че техни колеги биват отвеждани в неизвестна посока. А телевизията се видя принудена да излъчва празно студио вместо новини за опита за преврат. Но граждани и полицаи се опълчили на войниците. И CNN отново започна да излъчва.

С изгрева на слънцето превратът изглеждаше приключил. На блокирания мост над Босфора разбунтувалите се войници се предадоха. А гражданите на Анкара и Истанбул излязоха от домовете си, за да видят разрушения по улиците. И дори разрушения в сградата на парламента. Депутати сами снимаха следите от обстрел с тежки оръжия. Един от най-ярките детайли, белязали хаотичните събития. Зад които все още не се знае кой поръча, организира и изпълни.

Той отбеляза, че „групата метежници, посегнали върху единството на нацията, е получавала указания от главатарите си, живеещи в САЩ”.

По-рано правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат е предприет от членовете на движението „Хизмет“, създадено от Фетулах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ.

Ердоган призова гражданите да останат по улиците, докато войските не се върнат в казармите. Президентът потвърди, че се е намирал в курорта „Мармарис”, когато е започвал превратът. Той каза, че самолети на метежниците се опитвали да бомбардират резиденцията му.

Веднага, след като е напуснал хотела, сградата е била бомбардирана, явно с убеждението, че той е още там. Ердоган коментира, че кръжащите в момента над летището изтребители F-16 имат за цел да не допуснат нормалните хора да излетят или кацнат, но и с това излагат на опасност държавния глава. Той съобщи, че метежниците са пленили главния секретар на кабинета му Фахри Касърга и че той продължава да е в техните ръце.

Международното летище “Ататюрк” в Истанбул възобновява работата си. Всички полети ще се извършва в обичаен режим от 6.00 ч. местно време.

Репортери: Надя Ганчева, Момчил Минков