Кампанията "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете" цели предпазването на децата от стигматизация и подпомагането на ресоциализацията им

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Нова Броудкастинг Груп стартират съвместна кампания, чиято цел е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона, гарантиране на достъпа им до справедлив процес и повишаване на шансовете им за ресоциализация и реинтеграция.

Кампанията е в подкрепа реформата в системата на детското правосъдие, за която УНИЦЕФ успява да обедини и усилията на Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката и Главната прокуратура на Република България. 

Кампанията "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете" стартира в момент, в който Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане пакета от законодателни промени в областта на детското правосъдие – нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, както и свързани с него промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Публичното обсъждане на законопроектите ще продължи до 12 октомври 2016 г., а документите са достъпни тук.

По време на кампанията NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица от репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона. Историите и децата, с които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще запознава зрителите всяка събота в предаването "Събуди се", ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и на обществените нагласи, така че да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация. 

По данни на Националния статистически институт, годишно над 5 000 деца се разследват за извършване на престъпления, без да са налице гаранциите за справедливо третиране и за спазване на правата им. Към момента около 300 деца са настанени в различни типове затворени институции, където на практика са лишени от свобода, голямата част от тях без присъда.

България е единствената страна в Европейския съюз, която не е хармонизирала системата си за детско правосъдие в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на детето и европейските и международни стандарти с цел гарантиране на справедлив процес и спазване на пълния обем права, с които трябва да разполагат всички деца, включително тези в конфликт със закона. 

За УНИЦЕФ: УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с партьорите работи в 190 страни и територии, за да превърне този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За Нова Броудкастинг Груп: Трайното подобряване на живота на децата в България и създаване на перспективи за по-добро бъдеще за тях са фокус в социално отговорната дейност на Нова Броудкастинг Груп. Социалната инициатива ПРОМЯНАТА, която Нова Броудкастинг Груп реализира в партньорство с фондация Reach For Change, стимулира развитието на социалното предприемачество, насочено към създаване на условия за по-добър живот и по-сигурно бъдеще за българските деца. Кампанията на Новините на NOVA "Мисия Образование" разкрива проблемите в образованието в търсене на трайна промяна в българската образователна система. 

Разликите между Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и новия законопроект за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки за непълнолетни лица можете да видите ТУК

Какво представлява детското правосъдие? Въпроси и отговори можете да видите ТУК