Платформата има за цел да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища

За първи път в България онлайн видео канал ще помага на тийнейджърите със съвети по едни от най-вълнуващите и специалните теми в техния живот като любовта, секса и отношенията между хората. Проектът е част от работата на Loveguide.bg - един от финалистите в първото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, реализирана съвместно с фондация "Промяната”, част от Reach for Change.

Loveguide.bg е интерактивна платформа, която има за цел да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища. Освен онлайн, тя достига до тийнейджърите и чрез разнообразни обучения, провеждани в цялата страна. Различното в работата на loveguide.bg е съдържанието – позитивно, лесно достъпно, честно, открито, с истинските имена на нещата и разбира се сто процента надеждно.

Сред темите, които ще засегне видеоканала, са първи срещи, раздели, връзки от разстояние, запознанства и безопасност в интернет, как да се разпознаят прояви на насилие, как да реагират или да се предпазят от насилие, промени през пубертета – не само в тялото, но и емоционални, първото сексуално преживяване, видове секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции и много други.

Водещата на канала е Весела Бабинова, една от най-интересните млади български актриси, носител на Аскеер за изгряваща звезда.  А на различните коментари и въпроси ще отговарят експерти по темите.

Снимки на водещата на Loveguide.bg Весела Бабинова може да видите тук

“Искаме да помогнем на тийнейджърите да развият уменията си да устояват на натиск и да защитават позициите си, да могат да казват “не”, да взимат правилните, добре информирани решения за здравето и личния си живот, да са толерантни и отговорни към себе си и към тези, с които общуват”, казва Николета Попкостадинова, създател на loveguide.bg.

България е в челото на всички негативни статистики, свързана със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те се учат на принципа проба-грешка, от връстниците и порното, заливащо ги отвсякъде.

Проблемът, който новият видео канал  адресира, е огромен – страната ни е на първо място в Европа по нежелани бременности и раждания при момичета между 14 и 19 години. 9 от всеки нови 10 случаи на ХИВ са се заразили по сексуален път, докато преди 3-4 години това е било при инжекционна употреба на наркотици, над 50% от новите случаи на ХИВ са хора между 15 и 29 години. Почти всяка 4-та жена у нас е била жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.

Новият видео канал е за тийнейджъри между 13 и 18 години с достъп до интернет. Те са на ръба да започнат да водят сексуален живот или току-що са започнали. Това е огромната част от българските тийнейджъри, които търсят отговори на въпросите за сексуалното здраве и интимните отношения, но не ги получават нито вкъщи, нито в училище. Платформата ще работи с тях, за да предотврати нежелани бременности, сексуално предавани инфекции, насилие и всички останали негативни ефекти от липсата на подходяща информация.

Каналът на loveguide.bg стартира с по един епизод на седмица, всеки на различна тема –  “първия път“, “мокрите сънища“, “форми и размери на пениса“, “женският оргазъм“, “изневярата“, “мастурбацията“ и много др. Предстои обогатяване и разнообразяване на формата.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си