Те са едни от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп

Те са вдъхновители и модел на подражание. Те са учители, но и самите те постоянно учат нови неща. В дните, в които и политиците често говорят за промяна, ви срещаме с двама млади българи, които не просто вярват, че в България  ПРОМЯНАТА е възможна, но и са нейните реални носители.

Запознайте се с Влади и Боби от Спортен клуб „Twisted Jiu Jitsu" – едни от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ПРОМЯНАТА 2015/2016.

ГЛАСУВАНЕТО ЗА ИЗБОР НА ТАЗГОДИШНИТЕ ФИНАЛИСТИ В ПРОМЯНАТА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА 

Двамата са обявили война на наднорменото тегло и се стремят да са истински посланиците на каузата за здравословен начин на живот.

Боби: Нашата програма “Twisted Kids” се занимава с борба срещу затлъстяването сред децата. С това кандидатствахме в ПРОМЯНАТА и бяхме едни от финалистите през миналата година. Искаме чрез тренировките по бразилско Джу Джицу да накараме децата да спортуват повече и да се интересуват от здравословен начин на живот. Целта ни е да подобрим малко или много негативната статистика със затлъстяването.

Една от основните ни цели, когато кандидатствахме в ПРОМЯНАТА, беше да разширим капацитета на нашата зала, защото интересът към нас беше голям и имахме нужда от място, където да изпълняваме нашите занимания. По-малко от година по-късно това е факт.

Ние разширихме залата двойно, сега довършваме огромната зала за децата и направихме такава за възрастните. Хората все повече започват да ни имат доверие и да влизат в залата. Посредством това, че децата започват да тренират при нас, много родители започнаха да се занимават със спорт.  Имаме и семейства, в които и двамата родители, и двете им деца идват заедно на тренировки. Те се грижат по-добре за себе си, мотивират се един друг, гледат да не изпускат тренировки.

Ние започнахме с една тренировка седмично, след което увеличихме броя на три, а миналата година стартирахме нови две тренировки. В момента имаме пет тренировки за деца седмично, които са разделени на възрастови групи от 4 до 7 и от 7 до 12 години. Плановете ни са да започнем тренировки за 3-4-годишни и се надяваме с времето и с увеличаването на капацитета, да разширим треньорския състав и да има повече тренировки. Искаме както да имаме клонове и клубове в цялата страна и в София, така и да увеличим броя на залите в София.

В България хората спортуват, когато имат време. На практика по-голяма част от хората изобщо не спортуват. Ние се надяваме, че ще покажем, че спортът помага не само за регулиране на теглото, а и за изграждане на ценностна система, която все повече липсва.

Бразилското Джу Джицу е един добър инструмент, за да напомним на хората какви са важните семейни ценности. За децата този процес е изключително забавен, защото се учат да губят.

Когато родителите записват децата при нас, водещото е дисциплината. Това е първата дума, която идва на всеки. Много от децата са се занимавали с други спортове, но проблемът е бил липсата на връзка между детето, треньора и спорта. Обикновено родителите разказват, че детето е било записано на друг спорт, но там така и не са успели да го „запалят” и да го задържат в залата, след което следващия път, когато дойдат казват: „Той не спира да говори за това, което правите вие, харесва му, иска да бъде част от вашия отбор и вашата зала”.

Влади: Ние осъзнаваме нашата отговорност. Дори и да се открият още 20 зали като „Арена Армеец" или 50 спортни площадки, ако няма някой, който да мотивира децата и те да обичат това нещо и да ходят с кеф, всичко се обезсмисля. Ние сме убедени в подхода, който прилагаме и вярваме, че това е единственият възможен път напред.

Боби: Над 80% от влизащите в залата се задържат в нея. Това означава, че правим нещо, което се харесва. Млади сме, мотивирани сме, правим го с желание и с любов и това се вижда и от децата и от родителите.

Най-малкият, който тренира при нас, е на три години и половина, най-възрастният е на 55 години. Спортът е подходящ за всички, и за малки и за големи, а ползите са огромни.

ПРОМЯНАТА ни накара самите ние да израснем и да се променим към по-добро. Доста неща осмислихме, доста неща сгрешихме, докато подготвяхме кандидатурата си и пътя към финала. ПРОМЯНАТА ни помогна повече хора да чуят за нас и да покажем, че това, с което ние кандидатствахме, е възможно без да разчитаме и да обвиняваме държавата, без да виним някого или да се оплакваме, а с постоянството, с което сме били, да имаме някакъв резултат.

Влади: ПРОМЯНАТА беше стимул да седнем и да си напишем домашното за нещо конкретно. Седнахме и свършихме една работа и независимо от резултата от ПРОМЯНАТА, тази работа, която си свършил през тези месеци и това, което си вложил, то остава и занапред ти влияе позитивно.

Боби: Предстои обявяването на финалистите от третото издание. Това е много важен момент за цялата ПРОМЯНАТА. Смятаме, че всеки, който го е грижа за това в каква среда живее и за това в каква България се намира, трябва да вземе участие и да гласува.

На 10 ноември стартира  онлайн гласуването за избор на тазгодишните финалисти в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА. До  30 ноември на www.nova.bg/promyanata всеки може да се запознае и да избере своя фаворит за финалист в ПРОМЯНАТА 2016/2017. Трите проекта, събрали най-много гласове от публиката, ще бъдат финалистите в тазгодишното издание на конкурса.

Най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА, спечели три награди само през тази година.

В началото на годината инициативата спечели голямата награда "Инвеститор в обществото" на Българския форум на бизнес лидерите”, през юни бе отличена за “Кампания и социална иновация” в шестото издание на наградите "Златна ябълка” на Националната мрежа за децата за принос към благосъстоянието на децата в България, а през октомври получи отличието в категория "Медийна инициатива, която поставя във фокус добри примери" на първите годишни награди на Българския офис на "Глобалния предприемачески мониторинг" (GEM).

Развитието на програмата Twisted Kids на Спортен клуб “Twisted Jiu Jitsu” следете в профила им във Facebook и на тяхната интернет страница. 

Автор: Мариана Конова