Рекорден брой от над 62 200 души гласуваха за определяне на тримата финалисти в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA

Проектите ГЕОГРАФ.БГ и ParaKids са абсолютните победители, споделили първото място в третото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change - ПРОМЯНАТА 2016/2017. Всеки от двата проекта ще получи финансиране в размер на 22 500 лева. Детското жури обяви победителите на специална церемония, която се проведе в пространство за съвременен танц и пърформанс ДНК.

Още снимки вижте в галерията ТУК

Мисията на Димитър Желев и Евгения Сарафова от Географ БГ е да популяризират науката сред децата и младежите в България и да им дадат възможност да се запознаят с нейните чудеса. Сайтът www.geograf.bg се появява на 17 февруари 2014 г., набира популярност изключително бързо и става основен източник на географска информация за ученици, учители и студенти. В него има интерактивни образователни презентации, тестове, научно-популярни статии и др. През 2015 г. Димитър и Евгения създават Център за знания на Географ БГ в София. Дейността му включва провеждането на научни работилници за деца от 6 до 12-годишна възраст, научни презентации за ученици, научни пътешествия за деца и родители и много други събития, целящи да популяризират науката сред децата.

Дали е химия, физика, география, информатика, математика за децата е важно да видят магията в науката и да разберат ползите от нея. Проектът на Евгения и Димитър ще промени живота на децата защото ще им открие нови хоризонти за професионално развитие в много иновативни области на съвременното познание.

"Очакваме още изненади и още работа с деца, така че те да бъдат усмихнати и щастливи", разкри Димитър от Географ БГ

В ParaKids Даниела Садикова и Бояна Коцева работят с деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло, като в момента осигуряват тренировки по плуване и лечебна гимнастика. Тяхната цел е да се сдобият със специализирана екипировка за адаптиран спорт, с която децата с увреждания и нарушения в развитието да имат достъп до различни видове спорт и да могат да практикуват заедно с връстниците си в басейна, на пистата, стадиона и сред природата. Те вярват, че всяко дете има право на целогодишен достъп до игри и спорт сред приятели, където да подобрява качеството си на живот, да укрепва здравето и самочувствието си. ParaKids ще промени живота на децата, като ги направи по-смели, по-здрави и по-уверени в себе си.

"Спорт през цялата година. Това са нашите амбиции - да достигнем до всички деца в България и да направим спорта достъпен за тях", заяви Даниела.

“Възрастното жури беше убедено, че трябва да дадем първа награда на ГЕОГРАФ.БГ , защото правят само това и са убедени, че могат да помагат за победата на образованието в България и да помагат на повече деца в повече училища, но малките от детското жури бяха много убедителни и категорични в оценката си за ParaKids, защото не виждат увредените деца навън, не ги срещат в училищата, не ги виждат по ски пистите, нито в плувния басейн”. Това разкри водещата на Новините на NOVA Ани Салич, която е  посланик на ПРОМЯНАТА.

По темата

Географ.БГ, ParaKids и Живот със Синдром на Даун събраха най-голям брой гласове след интензивна кампания за онлайн гласуване. Кампанията продължи три седмици, през които 62 236 души заявиха подкрепата си за един от петимата полуфиналисти в тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА. Това е рекорден брой гласували, чрез който можем да кажем, че България изпреварва по ангажираност с инициативата всички държави в Европа, в които функционира мрежата на Reach for Change. Гласувалите тези година са и три пъти повече в сравнение с предходното издание на инициативата. Това доказва повишения интерес и високата оценка, която обществеността дава на ПРОМЯНАТА и на вълнуващите проекти на тазгодишните полуфиналисти.

На 5 декември те представиха своите идеи пред специално жури. Освен през експертната оценка на представители на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change, проектите преминаха и през одобрението на деца между 10 и 16 години, убеждавайки ги, че именно те са хората, които могат и знаят как да донесат ПРОМЯНАТА и по-добро бъдеще за децата и младежите в България.

Двата проекта победители ще получат безвъзмездно финансиране в размер на 22 500 лева, а третият проект - Живот със Синдром на Даун - ще получи финансиране от 15 000 лв.  Допълнително тримата финалисти стават част от Инкубатора на ПРОМЯНАТА за период от една година, в рамките на който ще получат обучения, консултации от бизнес ментори, достъп до международната мрежа от социални предприемачи, подпомагани от Reach for Change и медийна подкрепа, благодарение на Нова Броудкастинг Груп.